La Col·lecció Es Baluard i la Col·lecció BEEP d’Art Electrònic dialoguen a FACESObertura + visita guiada: 30 de gener de 2019, a les 19h.

Es Baluard. Museu d'Art Modern i Contemporani de Palma.
Lloc: Planta 0

A Es Baluard continuen presentant projectes expositius en els quals la seva col·lecció es vincula i col·labora amb altres col·leccions públiques i privades, i en aquesta ocasió prossegueixen amb la investigació i la difusió de l’avenç de les pràctiques artístiques contemporànies que utilitzen la imatge i les noves tecnologies, reflectida, així mateix, en la sèrie d’exposicions «Reproductibilitat» iniciada el 2013.

Així doncs, per a l’any 2019 i coincidint amb el 15 aniversari d’Es Baluard, s'ha convidat la Col·lecció BEEP d’Art Electrònic a dialogar amb la col·lecció del museu a la planta principal.

Texts dels comissaris:

“Tot el que sabem és una impressió nostra, i tot el que som és una impressió aliena”.
Fernando Pessoa

L’exposició planteja una lectura constructiva i transversal dels processos creatius de distintes generacions d’artistes i la seva investigació sobre el concepte de retrat.

L’objectiu és trobar punts en comú i lectures inesperades d’obres sovint molt diferents. D’una banda, tenim les obres d’art contemporani de la Col·lecció Es Baluard i, de l’altra, les obres, la gran majoria interactives, de la Col·lecció BEEP d’Art Electrònic. Aquestes darreres representen una de les expressions més innovadores de la creació contemporània, que es caracteritza per introduir nous paradigmes com la interactivitat i la participació.

Serà gairebé impossible comparar etapes i estils tan diversos i confrontar obres de Picasso, Miró o Barceló amb les peces d’art robòtic i electrònic d’artistes com Lugán, Marcel·lí Antúnez o Rafael Lozano-Hemmer. Volem aproximar-nos al retrat des d’una perspectiva antropològica, perquè aquests rostres ens representen en un determinat moment històric.

A més, si fins ara, d’alguna manera, en la pràctica artística el retrat ha estat la representació d’una absència, amb l’art electrònic i digital aquesta absència es replanteja gràcies a la presència constructiva i enriquidora del públic en el procés creatiu.

L’exposició pretén establir un diàleg entre obres en suports diferents. Els diàlegs poden sorgir d’interpretacions comunes, similituds, analogies subliminals o tan sols al·ludides que empenyin el públic cap a una lectura creativa de les obres. Aspiram a rompre la inamovible quarta paret entre el públic de l’art contemporani acostumat a tocar les obres d’art electrònic i fer-li percebre altres matisos de lectura en les obres tradicionals. El recorregut es proposa com un contínuum, on el visitant podrà captar les similituds o semblances que en l’espai expositiu es despleguen de manera oberta i rizomàtica.

Volem que totes les obres dialoguin entre si i que d’aquesta manera el públic pugui navegar lliurement per l’exposició, exercir una anàlisi crítica i participar en les propostes de diàleg que li suggerim sense necessitat de definir uns paràmetres de lectura estrictes. No es tracta de confrontar l’art electrònic i l’art plàstic tradicional, no es tracta de guanyar un partit entre disciplines distintes, l’objectiu és oferir un relat creatiu i participatiu i convidar el públic a relacionar-s’hi i a mantenir una actitud activa o, més ben dit, interactiva, per enfrontar-se a obres que comparteixen un únic fil conductor: el tema del retrat. A més, ens sembla una oportunitat per injectar nova vida i activar les obres més convencionals.

La Col·lecció BEEP d’Art Electrònic és fruit del mecenatge artístic d’Andreu Rodríguez, president del Grupo TICNOVA. En els seus 13 anys d’existència, l’objectiu primordial d’aquesta col·lecció ha estat ser testimoni i agent de la transgressió creada en la intersecció entre l’art, la ciència i la tecnologia. Vinculada des dels seus inicis a la Fira d’Art Contemporani ARCOmadrid, a través del Premio ARCO BEEP de Arte Electrónico, ha reunit un conjunt d’obres d’art electrònic i digital, extremadament important i significatiu a nivell internacional, que resumeix les tendències i l’evolució de les pràctiques artístiques relacionades amb els nous mitjans tecnològics.


Fundació Es Baluard 
Museu d’Art Modern i Contemporani de Palma
Plaça de la Porta de Santa Catalina, 10 
07012 Palma, Mallorca, Illes Balears.

#exposicions #Balears #inauguracions #museus #artistes #Palma #Mallorca #agenda

Entrades populars