Exposició: Àlex Nogué | Plast, please, plus | Galerie-K, Barcelona

Alex Nogué. Tres en ratlla (2017)

Àlex Nogué.
Exposició: Plast, please, plus
Galerie K Barcelona

La Galerie-K de Barcelona presenta l’obra d’Àlex Nogué (9/05/2019-22/06/2019) amb el títol Plast, please, plus, títol recuperat d’un capítol del llibre d’Àlex Nogué Davant la imatge, (Comanegra, 2016), el contingut del qual dóna origen a aquesta exposició.

El propòsit de l’exposició és mostrar una experiència de taller sobre les condicions de de la percepció de les imatges i per extensió de la comunicació artística. Quan veiem per primer cop una imatge fixe (dibuix, fotografia, pintura,...) ens provoca una sensació estranya, com d’incomplitud; una desorientació instantània i fugissera produïda per no saber exactament què és el que hi ha i el que no hi ha davant nostre.

L’”estranyesa inquietant” de Freud, l’enigma de no saber si “el que es veu és el que hi ha” de Donald Judd o “el que hi ha no es veu” de Roland Barthes. Una percepció momentània que ens parla d’una
qualitat individual i subjectiva del mirar; però també d’una sensació que desapareix ràpidament perquè la nostra manera de mirar ha hagut d’aprendre, per pura subsistència, a minorar l’embadaliment i a accelerar vertiginosament els enllaços amb els ingents arxius visuals de la pròpia experiència per tal d’identificar amb rapidesa algun significat de la imatge, sovint el significat més estereotipat.

Aquest és el marc conceptual d’aquesta exposició, una reivindicació de la singularitat de cada mirada, de la necessitat de salvaguardar el que ens pot identificar, de la necessitat d’una percepció activa i pròpia.

A la planta baixa de la Galerie-K, Àlex Nogué ens presenta un conjunt de fotografies d’elements naturals, en general vistos frontalment, sense gaire profunditat de camp ni perspectives, que esdevenen la base sobre la qual s’actua i que es transforma en un document artístic que verifica una acció, una resposta a la incomplitud inicial de la imatge. Tractant-se d’un artista que coneix el llenguatge pictòric, la resposta a la imatge ve articulada amb l’ús de sintagmes pictòrics (tapar, sumar, negar, rascar, tallar, capgirar, amagar, sustentar, subratllar, recuperar, enganxar, contraposar...), per fer-les d’un, en un esforç per defugir del codi hegemònic d’interpretació.

A l’espai expositiu del primer pis de la galeria es desenvolupa el mateix guió processual, però amb l’impacte afegit que aporten els grans formats. Per contextualitzar aquesta proposta hem de fer esment a projectes anteriors d’Àlex Nogué com Dibuixar un arbre (Comanegra, 2013). Codi de subsistència (Bòlit, 2011), o Clar i foc (BRAC, 2018) en els que l’artista utilitza les representacions dels arbres com formes substitutòries de situacions humanes. Les parets de la galeria han sigut ocupades per pintures que representen palmeres, a sobre de les quals hi ha hagut una segona intervenció pictòrica que es juxtaposa a la primera per generar evocacions que s’expandeixen més enllà del que estrictament s’hi veu.

Es tracta d’aplicar un procés creatiu que en algun moment simptomàtic salta de l’inconscient a l’act. i aquest fet, que comporta la pèrdua de l’enigma al que inicialment ens referíem, construeix una nova imatge sostinguda, ara sí, per una elaboració estètica raonada. Una forma de pensar sense pensar, una imatge que et porta a una altra establint una narració inicialment inconnexa, una successió de fragments, una temptativa per salvar el territori més primari, però també el més singular de la percepció. El territori de no saber que és el que li manca al què veiem. Un procedir que s’ofereix amb transparència al gaudi de l’espectador.

L’ARTISTA: ÀLEX NOGUÉ

Àlex Nogué (Hostalets d'En Bas, 1953) és artista visual, catedràtic de la Universitat de Barcelona, Facultat de Belles Arts I Editor de la revista BRAC (Barcelona, Recerca, Art, Creació). Ha publicat 6 llibres sobre els processos de creació fonamentats en la experimentació artística personal. Ha realitzat més de 60 exposicions individuals en diferents països.

Guanyador de la darrera Biennal d’Art de Girona (2017) amb el projecte expositiu Un train peut en cacher en autre/Un tren en pot amagar un altre, ha itinerat per onze espais d’art amb el patrocini de
la Diputació de Girona entre el 2017 i 2018.

Més informacio sobre l'exposició

Més informació a: http://www.alexnogue.com/

Galerie K Barcelona 
Carrer Mèxic 11 (Espai Serrahima) 
Barcelona, Catalunya 

#exposicions #galeries #barcelona #catalunya #pintura #artistes #inauguracions #agenda 

Entrades populars