Exposició: ALMA. Mèdiums i visionàries | Es Baluard | Palma | Fins el 2 de juny


Exposició: ALMA. Mèdiums i visionàries
15 de febrer - 2 de juny de 2019

Lloc: Planta 0
Es Baluard, Palma, Mallorca

Es Baluard presenta un nou projecte expositiu dins el cicle de mostres temàtiques que sorgeixen des del propi context, i aquest cop ens centram en l’espiritualitat. Per això, i sota la intensiva tasca curatorial de Pilar Bonet, presentam una mostra inèdita basada en el cercle de dones, mèdiums i artistes, moltes inclassificables, algunes molt conegudes i altres totalment inèdites, que es varen moure entre la mediumnitat, la mística, la sanació i la filosofia espiritista i que marcaren, així mateix, una nova lectura dels feminismes. Una creació extraordinària a Europa de visionàries i mèdiums amb un llenguatge fora de tota norma.

El seu treball ha arribat fins als nostres dies gràcies a museus, arxius i fundacions privades, però fins ara no se n’ha abordat l’estudi en conjunt amb rigorositat.

Pilar Bonet, comissària

L’exposició presenta l’extraordinària creativitat d’autores europees nascuda en dècades anteriors al final de la Gran Guerra el 1918. Dones que des de les seves històries d’amor i dolor gesten dibuixos, brodats i textos que permeten evadir-se de la realitat i conèixer altres dimensions vitals. En una època de conflictes socials greus i nous camins d’espiritualitat, la creativitat els ajuda a restituir la veu interior i a prendre les regnes del seu destí en situacions de desarrelament, pèrdua d’éssers estimats, nostàlgia i fragilitat psicològica. Les creacions no tenen finalitats comercials, són el camí per rescatar l’energia de l’ànima i il·luminar tenebres.

El seu art és instintiu i simbòlic, la majoria no han realitzat estudis artístics. Comuniquen a partir d’un llenguatge fora del cànon, no experimenten amb la visualitat sinó que revelen la imatge oculta. Algunes es reconeixen com a humils mediadores al servei de la humanitat, amb una missió encomanada per la seva guia espiritual. Interessades pels avenços científics i les investigacions metafísiques, les autores s’emparen en noves formes de transcendència des del domini públic de l’espai domèstic, fins i tot si aquest espai es troba en una casa de salut mental.

L’exposició reuneix dibuixos i pintures de format mitjà, quaderns de vida i labors tèxtils. Obres i vides vinculades a l’expansió de l’espiritisme a principis del segle XX, la teosofia i l’antroposofia, els rituals esotèrics, la capacitat mediúmica per connectar amb els esperits, la indiferència material de l’anarquisme o un potencial visionari capaç d’enllaçar el passat i el futur. La recerca sobre aquestes autores se centra en el context de les formes de coneixement dissident, compartir mirades i exilis interiors en una Europa que escenifica el seu naufragi entre el desenvolupament de la ciència i la mutilació de les guerres, la mort i l’esperança de la reencarnació.

Aquestes creacions ofereixen una bellesa i una pulsió íntima que cal percebre en la distància més curta, la que ofereix aquesta exposició: brodats de formes fluídiques, dibuixos florals, jardins de l’Edèn, mapes còsmics, arquitectures planetàries, retrats d’esperits, geometria sagrada, alfabets secrets, receptes sanadores, simbolisme esotèric, transmissió de missatges del més enllà, escriptura científica i múltiples llegats sobre les seves extraordinàries vivències.

Les obres procedeixen de diversos museus internacionals, col·leccions particulars i galeries. És la primera vegada que un museu espanyol presenta aquesta mena de llegat des d’una lectura de gènere i vinculada a la recerca sobre els moviments socials, polítics i espirituals d’un temps convuls que marca la vida i les obres d’aquestes dones, sempre fora de l’ordre establert: “El seu art no ve de l’art”. Elles no cercaven el prestigi personal sinó la reparació de la seva ànima, la fraternitat i el bé comú. Preveien que les seves creacions eren per al futur i l’eternitat. Ara, el futur ja és aquí.

Producció: Es Baluard Museu d'Art Modern i Contemporani de Palma
Comissariat: Pilar Bonet
Equip d'investigació: Albert Salvador, Victoria de Lorenzo

Artistes: Julia Aguilar, Aloïse Corbaz, Käthe Fischer, Madge Gill, Mary Frances Heaton, Margarethe Held, Gertrude Honzatko-Mediz, Nina Karasek, Emma Kunz, Cecilie Marková, Elise Müller (Hélène Smith), Hélène Reimann, Jane Ruffié, Clara Schuff, Josefa Tolrà, Agatha Wojciechowsky, Anna Zemánková

Entrades populars