Exposició | Magda Bolumar. Papers dels anys 60 i 70 | 10 octubre


Magda Bolumar i Moisès Villèlia, Cabrils, 1960

Exposició:
Magda Bolumar. Papers dels anys 60 i 70 Inauguració: 10 Octubre 2019
La Galeria Marc Domènech anuncia la representació en exclusiva de l’obra de l’artista Magda Bolumar Chertó (Caldes d’Estrac, Barcelona, 1936) i la propera exposició Magda Bolumar. Papers dels anys 60 i 70. 

Malgrat haver-se dedicat tota la vida a conrear una pràctica artística extraordinàriament visionària i d’un lirisme profund, delicat i molt variat, a Bolumar sempre se l’ha emmarcada en el context dels artistes informalistes dels anys seixanta. La seva obra, però, també ens descriu una artista especialment interessada a establir confluències entre elements orgànics i constructius desmarcant-se precisament d’aquells artistes de la seva època que trobaven en el gest, en la textura i en l’alteració física del camp pictòric el seu mode d’expressió.

L’estil de Magda Bolumar es caracteritza per la presència de formes que semblen evocar un món entre oníric i còsmic. Els seus dibuixos destaquen per l’ús de fines i rítmiques línies traçades sobre fons nebulosos de colors intensos. La seva intenció és establir, a partir d’entramats i estructures geomètriques que aporten ordre i equilibri, unes tensions compositives que arribin a evocar constel·lacions o ramificacions sorgides de la natura. Aquesta manera particular d’organitzar el pla pictòric la trobem tant en els seus papers com en les seves “xarpelleres”, material que no abandona en tota la carrera i que també va ser extensament utilitzat per altres artistes durant la segona meitat del segle xx.

Magda Bolumar inicia la seva trajectòria artística entre finals dels anys quaranta i principis dels cinquanta. Connecta amb els membres del grup Dau al Set a mitjan anys cinquanta i coneix l’escultor Moisès Villèlia, amb qui es casa uns anys més tard. Participa en diverses exposicions col·lectives entre Mataró i Barcelona, i en realitza d’individuals al Museu Municipal de Mataró, a la Sala Gaspar de Barcelona o a la galeria Siglo XX de la Fundación Hallo de Quito (Ecuador). Als anys seixanta comencen les seves primeres experiències amb la tela de sac o “xarpellera”. M. Lluïsa Borràs les va descriure en aquests termes:

“Les magnífiques ‘xarpelleres’ d’aquesta artista manifesten una imparable alliberació de forces, cerebrals la majoria, que desemboquen en tensions d’ordidura en trama, formes estrellades o paral·lelismes reveladors d’una alliberació intel·lectual, de talent i rigor constructiu”.

Magda Bolumar ha mantingut la seva extensa i constant activitat artística pràcticament sempre en el silenci de la seva privacitat. Tot i que als inicis de la seva trajectòria va participar en diverses exposicions, la realitat és que durant més de cinquanta anys el públic general ha tingut molt poques vegades l’oportunitat de veure obra seva. Ara, a l’edat de 82 anys, creiem en la necessitat de donar-li aquella visibilitat que es mereix.

Més informació



Entrades populars