Infern, paradís i purgatori de Dante de la mà de Nicolás Ortigosa | Bombas Gens | València

 


Bombas Gens (València) recorre l'infern, el paradís i el purgatori de la Divina comèdia de la mà de Nicolás Ortigosa

· És l'aposta més recent de la Fundació Per Amor a l'Art en la seua tasca de mecenatge cultural.



La Fundació Per Amor a l'Art (FPAA) ha presentat aquest matí als mitjans de comunicació l'última exposició del seu centre d'art, Bombas Gens, Nicolás Ortigosa. Obres 2002-2018. La mostra, comissariada per Nuria Enguita i Vicent Todolí, suposa una important acció de mecenatge i una clara aposta de FPAA per artistes encara poc coneguts entre el gran públic. La seua vicepresidenta, Susana Lloret, així ho afirmava aquest matí: “Per a un artista és més important encara que s'expose la seua obra que que es compre. Nosaltres, com a col·leccionistes, mai hem volgut adquirir obres d'art per a tindre-les guardades en un magatzem. La tasca de mecenatge que realitzem consisteix també a posar el focus en l'artista i la seua obra. I una exposició és la manera real de donar visibilitat i compartir la seua obra. Podríem dir, de fet, que Bombas Gens va nàixer bàsicament amb aquesta missió”.

Aquest projecte parteix de la sèrie pertanyent a la Col·lecció Per Amor a l'Art Divina comèdia (2005-2014), una interpretació de l'obra de Dante Alighieri, dividida també en tres parts: Infern, Purgatori i Paradís. La sèrie es compon de 89 dibuixos i gravats de diferents tècniques que plasmen la recapitulació d'imatges mentals suggerides a Ortigosa (Logronyo, 1983) arran de la lectura de l'obra clàssica. Així relata Vicent Todolí, director de l'Àrea d'Art de la FPAA i assessor de la col·lecció, el seu primer contacte amb la sèrie: "Em va semblar un treball amb moltíssima personalitat, molt lliure, sense referències immediates i que partia d'una temàtica clàssica per dur-la a nous terrenys. La feia moderna sense pretendre-ho. Em va cridar també l'atenció la diversitat de tècniques que utilitzava, la seua manera tan particular de treballar el collage... S’havia d’incorporar a la col·lecció. I es va adquirir en la seua totalitat, seguint la filosofia de que la nostra siga una col·lecció d’exposicions"

Selecció de dibuixos i gravats

L'exposició inclou altres treballs representatius de l'artista, com una mostra dels seus dibuixos i gravats més actuals, de molt diverses mides, realitzats entre 2015 i 2018. "El dibuix i el tractament de les línies, marcats per un gest carregat d'energia, són fonamentals en l'obra d'Ortigosa i per això hem volgut incloure també aquestes peces en l'exposició. Ens ofereixen una visió més global de l'artista que, en aquest cas sense cap suport literari, desenvolupa un treball pictòric entroncant amb una tradició plàstica moderna basada en l'expressionisme de la línia ", ha explicat Nuria Enguita, directora de Bombas Gens Centre d'Art .

Sèrie Quadres Tapats

Es presenta també una selecció de la sèrie de pintures Quadres tapats (2002-2018). L'artista va prendre la decisió de cobrir amb oli negre tota la seua producció sobre llenç -d'ací el nom de la sèrie- realitzada des de 2002: un total de 115 treballs que Ortigosa ha convertit així en una sola obra, transformant-la en un interessant joc d’allò ocult i allò revelat, en permetre a l'espectador intuir els traços de la pintura anterior baix la nova superfície. Es mostra per primera vegada al públic en Bombas Gens.

"Per a mi suposa un privilegi que la Fundació per Amor a l'Art m'haja donat l'oportunitat d'exposar a Bombas Gens. Em sembla un espai perfecte per exhibir la meua obra. I a més, m'he sentit molt acompanyat per tot l'equip de la fundació aquests dies. No puc estar més content", ha expressat l'artista.

L'exposició obre les portes al públic general aquesta vesprada a les 20h, després d'una conversa / conferència entre l'artista i el crític i comissari Àngel Calvo Ulloa. Es podrà visitar gratuïtament fins el 13 d'octubre de 2019.

La Fundació Per Amor a l'Art

La Fundació Per Amor a l'Art és una fundació privada i familiar que desplega la seua triple activitat, artística, social i investigadora, a l'antiga fàbrica rehabilitada Bombas Gens de València. La Fundació desenvolupa el seu vessant artístic a través de Bombas Gens Centre d'Art, la seua tasca relacionada amb la integració social es porta a terme des del seu Centre Jove i impulsa via el seu Equip Wilson la investigació i divulgació de malalties rares, especialment la malaltia de Wilson.


Entrades populars