La Mostra de Cinema Llatinoamericà de Catalunya 2019 porta a Lleida 81 films

Foto: Oriol Cárceles


L’actriu Lola Dueñas i el director de fotografia José Luis Alcaine, premis d’Honor de La Mostra. Organitzada per l’Ajuntament de Lleida i el Centre Llatinoamericà de Lleida tindrà lloc del 6 al 13 de juny del 2019. L'acte inaugural serà el dijous 6 de juny del 2019 i comptarà amb l'entrega dels premis honorífics d'aquesta edició i la projecció del llargmetratge ‘Camino sinuoso’ (Argentina)

Un total de 81 produccions de 20 països (12 llatinoamericans) amb 13 produccions inèdites a l’estat espanyol, 5 estrenes europees i 2 òperes primes, es projectaran en la 25a edició de la Mostra de Cinema Llatinoamericà de Catalunya que del 6 al 13 de juny omplirà de cinema la ciutat de Lleida. Organitzada per l'Ajuntament de Lleida i el Centre Llatinoamericà de Lleida, la Mostra s'ha presentat aquest matí amb la participació de l'alcalde de Lleida, Fèlix Larrosa; la tinent d'alcalde i regidora de Polítiques a favor de la Creativitat, la Cultura i els Esports, Montserrat Parra; el director del Centre Llatinoamericà de Lleida, Osvaldo Francia, el director de la Mostra, Juan Ferrer; i l’assessor de l’IEI, Institut d’Estudis Ilerdencs, Antoni Balasch.

En la presentació, Osvaldo Francia, director del Centre Llatinoamericà de Lleida ha volgut destacar que en aquest 25é aniversari s’ha volgut fer una Mostra més ‘participativa’, traslladant-la també al carrer, amb cinema i activitats a l’aire lliure.

El desglossament del programa ha anat a càrrec del director de la Mostra. Juan Ferrer, qui ha resumit totes les novetates I ha destacat la gran ampliació de programació, activitats I escenaris en motiu d’aquest 25é aniversari i ha indicat que enguany competeixen a les seccions oficials 11 llargmetratges i 10 curtmetratges, que es veuran al CaixaForum Lleida i als cinemes Funàtic del 7 al 13 de juny, i 8 documentals. També hi haurà una producció a les matinals infantils, es projectarà un llargmetratge de ficció a la cloenda i 50 produccions a les Sessions Especials que es projectaran a l’Screenbox Funatic I també hi hauran projeccions d’alguns documentals a l’edifici de cultures transfrontereres de la UdL.

Juan Ferrer ha volgut destacar que hi ha molts realitzadors joves en aquesta edició i 22 produccions dirigides per dones.

Antoni Balasch, assessor de cultura de l’IEI, Institut d’Estudis Ilerdencs ha volgut destacar “l’esperit de força de territori que es vol aconseguir”, la obertura de la Mostra a tots els espais, ha afegit “si aconseguim que la societat connecti, visqui, es faci seva la Mostra, la Mostra s’implica en un esperit identitari, apart de la força cultural”

L’alcalde de Lleida, Fèlix Larrosa ha volgut destacar que la Mostra és un esdeviniment estratègic per Lleida, “estratègic perquè fa promoció de la marca ciutat, fet amb una extraordinària qualitat, un bon projecte amb un bon lideratge que ha teixit una complicitat amb la societat civil i ha tingut la capacitat d’engrescar amb les Institucions com la Diputació i l’Ajuntament de Lleida.”

Una de les novetats anunciades és la col·laboració entre els cinemes Screenbox Funatic I la Mostra. Degut a la celebració del 25è Aniversari, i amb la voluntat de continuar oferint el bo i millor del cinema que es fa a Llatinoamèrica o sobre Llatinoamèrica, aquest any s'han incrementat el nombre de seccions, i per tant, de pel·lícules, que, tot i estar fora de concurs, no deixen de ser un reflex de la màxima qualitat que el continent llatinoamericà aporta el setè art. Cicles de Terror Llatí; Secció Segona Oportunitat; Secció Cinema recuperat; Secció Festival Convidat; Marató de Curtmetratges; i Altres sessions especials, proporcionen una extensa oferta fílmica que enriqueix al Festival i al seu públic. Tots aquests títols es projectaran a l’Screenbox Funatic.

Enguany, la Mostra aposta per augmentar la seva presència a la ciutat; amb aquesta intenció s’ha signat un acord que la vincula amb la zona alta de Lleida, on es celebraran diversos actes, entre ells una activitat adreçada als més petits, mentre que el barri de La Mariola acollirà sessions a la fresca. Els Cinemes Funàtic també acolliran diverses projeccions, recolzant la programació del ja tradicional auditori del CaixaFòrum. Una altra de les novetats que oferirà aquesta 25 edició, és la d’unajornada protagonitzada per un festival convidat, essent el FICGLB (Festival Internacional de Cinema Gai i Lèsbic de Barcelona) l’encarregat de protagonitzar aquesta primera cita.

El cinema més recent és el que regnarà en el gruix de la programació, però també hi haurà espai per a la recuperació de clàssics i homenatges, que enguany ens permetrà revisar una de les obres mestres de l’etapa mexicana del llegendari Luis Buñuel.Precisament, els homenatges ens permetran portar fins a Lleida a més d’un il·lustre personatge, que seran reconeguts amb els Premis Honorífics de la Mostra (Premi Jordi Dauder, Premi Ángel Fernández Santos, Premi Talent Llatí i Premi d’Honor de la 25a edició).

Un any més, el majestuós Teatre de la Llotja esdevindrà seu de la inauguració de la Mostra, que en aquesta ocasió inclourà la premiere europea de la pel·lícula argentina ‘Camino sinuoso’.

L’ampli ventall de propostes també inclou una sessió infantil, ‘El Libro de Lila’ (Colòmbia-Uruguai), seleccionada entre diverses produccions. Les Sessions Matinals Infantils es projectaran al CaixaForum de Lleida, de dijous 6 de juny al dijous 13 de juny (exceptuant el cap de setmana), sessions que van dirigides a escoles de Lleida. El cap de setmana es projectarà al ScreenBox Funatic per a tota la familia.

Tanmateix, també hi haurà espai per a la celebració de jornades professionals, presentacions de publicacions, exposicions i el Premi Cine Futuro concedit pel CECAAC.

Els països representants en aquesta 25a edició són Argentina, Costa Rica, Xile, Brasil, República Dominicana, Perú, Mèxic, Colòmbia, Uruguai, Cuba, Veneçuela, Paraguai, Espanya, Regne Unit, Nova Zelanda, Dinamarca, Alemanya, Suïssa, Bèlgica i Holanda.

La Mostra és tot un referent internacional. Precisament acaba de rebre el reconeixent per part de l’Associació de Corresponsals de la Premsa Iberoamericana (ACPI), aprovant per unanimitat de la seva junta directiva, la concessió del premi Cooperació 2019.

PROGRAMA DE LA INAUGURACIÓ, EL 6 DE JUNY A LA LLOTJA DE LLEIDA

El dijous 06 de juny a les 20.30h, tindrà lloc a la Llotja de Lleida l'acte inaugural de la Mostra amb l'entrega del Premi d’Honord’enguany al destacat director de fotografia José Luis Alcaine; el Premi Jordi Dauder, a l’actor i director Josep Maria Pou; el Premi Ángel Fernández-Santos, a la plataforma de video ‘Filmin’, i el Premi Talent Llatinoamericà a l’historietista Horacio Altuna.

L’actriu Lola Dueñas, premi d’Honor, recollirà el guardó a l’acte de cloenda dijous 13 de juny al Caixaforum Lleida a les 20.30h.

Per cloure l'acte, es projectarà el llargmetratge ‘Camino Sinuoso’ (Argentina) que comptarà amb la presència de Juan Pablo Kolodziej director del llargmetratge argentí i l’actriu protagonista Juana Viale, que forma part de la Secció Oficial de la Mostra. Un thriller que explica la història de Mía Siero, una ex-atleta olímpica expulsada d’una competència internacional per consum de drogues no permeses. En el present viu una vida d’inèrcia i es troba immersa en una relació violenta. En aquest context i com a conseqüència d’una circumstància familiar desafortunada, Mía ha de tornar a la seva ciutat natal per tal d’ocupar-se de problemes familiars i enfrontar-se al seu passat. Aquest viatge a les seves arrels serà una peça clau en els diversos obstacles que patirà la seva família.

Més informació

Entrades populars