Exposició: Renau. El combat per una nova cultura | El Born CCM | BCN


Renau. El combat per una nova cultura
13 de Juny - 13 d’Octubre 2019

Inauguració de l’exposició:
Dimecres 12 de juny. Accés mitjans gràfics, 11,30h. Premsa, 12h.

Sala Moragues, El Born CCM. 
Plaça comercial, 12
Barcelona, Catalunya

El Born Centre de Cultura i Memòria, en col·laboració amb l'Institut Valencià d'Art Modern (IVAM), presenta l'exposició més extensa dedicada a l’artista valencià Josep Renau (1907-1982) feta fins ara a Catalunya.

Pintor, cartellista, muralista, Renau és una figura cabdal de l’art combatiu i clau en la introducció de les noves avantguardes a Espanya. L’obra d’aquest polifacètic artista està marcada per un llenguatge innovador i l'ús audaç del fotomuntatge.

Una retrospectiva que descobreix l'artista que va salvaguardar el patrimoni artístic durant la Guerra Civil i la seva implicació amb la II República; l’exili mexicà, on es consolida com artista i muralista, amb la cèlebre sèrie de fotomuntatges American Way of Life; i l’exili a Berlín Oriental (RDA) on desenvolupa un art polític, amb les seves llums i ombres a un país comunista, fins al final de la seva vida i l’intent de tornar a Espanya.

L’exposició repassa la trajectòria artística, intel·lectual i personal de Renau amb una selecció de més de 100 peces, la majoria cedides per l’IVAM, i procedents també de la col·lecció privada Ibán Ramón, del CRAI - Biblioteca del Pavelló de la República, de la Biblioteca Valenciana, de l’Arxiu José Huguet i del Centro Documental de la Memoria Histórica de Salamanca (Ministeri d’Educació, Cultura i Esports).

Amb l’assistència de Ricard Vinyes, comissionat dels Programes de Memòria; Montserrat Iniesta, directora d’El Born CCM; José Miguel García Cortés, director de l’IVAM; i Juan Vicente Aliaga, comissari de l’exposició.

L’exposició, comissariada per Juan Vicente Aliaga, repassa en quatre grans àmbits la trajectòria artística i personal de Josep Renau:

1. LA FORJA D´UN ARTISTA (1907-1939)
Els inicis artístics i la implicació amb el govern de la II República

2. L’EXILI MEXICÀ (1939-1958)
La consolidació artística, el compromís polític i les turbulències de l’exili

3. THE AMERICAN WAY OF LIFE
La seva obra més coneguda: una sèrie de fotomuntatges polítics imprescindibles

4. ELS ANYS DEL TELÓ D´ACER I EL FINAL (1958-1982)
L’exili a Berlín Oriental: llums i ombres a un país comunista


Taula rodona

D'altra banda, el Dijous 13 de juny, a les 18h, El Born CCM organitzarà una TAULA RODONA inaugural a la Sala Castellví: Renau en context. L’activitat de l’artista i intel·lectual valencià durant els anys 30 i el seu llegat.

La taula estarà constituïda per Juan Vicente Aliaga, professor i comissari de l’exposició; Patricia Mayayo, historiadora d’art i investigadora; i Manuel García, crític i historiador. Moderarà la taula Laura Sangrà, periodista cultural.

Més informació