Estrena: Instrumental | Al Teatre Lliure | Fins al 30 de juny


Iván Morales dirigeix a Quim Àvila, que es posa en la pell de l'escriptor britànic i interpreta un colpidor monòleg contra l'abús sexual infantil i el poder sanador de la música

Després de l'èxit de la novel·la autobiogràfica de James Rhodes Instrumental: A Memoir of Madness, Medication and Music el 2015 (Blackie Books), arriba demà a Montjuïc la seva primera adaptació teatral de la mà d'Iván Morales i del versàtil actor Quim Àvila.

Morales, director de l'adaptació, converteix l'experiència vital de Rhodes en un monòleg que denuncia la pederàstia i defensa la capacitat transformadora de l'art, en especial, de la música clàssica. "És pertinent i urgent treure la pederàstia de la invisibilització", ha comentat el director, que creu que "ara l'inconscient col·lectiu està preparat ja per parlar d'aquests temes tabús".

La música té un paper fonamental en la història i així s'ha plasmat en l'espectacle, que es materialitza amb la inclusió d'un tocadiscs i un quants vinils dins d'una escenografia d'una senzillesa i sobrietat extrema. Jordi Busquets signa la música d'Instrumental, que inclou temes de Bach, Mozart i temes originals, com la versió electrònica del tema estrella de la novel·la, la 'Chacona' de Bach.

A més, la versió teatral es construeix a partir dels conceptes de refugi i d'autenticitat escènica. Instrumental converteix tot l'espai, escena i graderia inclosa, en un únic espai on l'espectador és convidat a participar del que passa sense cap artificiositat. Fins i tot, Àvila, més enllà de la seva interpretació, s'encarrega també de posar la llum i la música de l'espectacle en viu i en directe, i s'atreveix a tocar el piano. "Aquest espectacle només es podia fer amb algú com el Quim", afirma Morales.

Segons Àvila, l'obra busca fer empatitzar l'espectador amb aquesta lacra social "més propera del que ens pensem" i "apaivagar col·lectivament el patiment de les persones que han patit abús".

L'espectacle ha comptat amb l'assessorament i l'acompanyament de la Fundació Vicki Bernadet contra l'abús sexual infantil, que la va premiar el 2017 amb el Fada a la Cultura. De fet, el proper dia 21 de juny, tindrà lloc una xerrada després de la funció amb l'equip artístic i la mateixa Vicki Bernadet.

Ja s'ha anunciat també l'adaptació cinematogràfica de la novel·la, que començarà a produir-se al Regne Unit a finals del 2019, protagonitzada per l'actor Andreu Garfield.

Instrumental es podrà veure des de demà fins al 30 de juny a l'Espai Lliure i és el darrer espectacle de la temporada 18/19 del Teatre Lliure.


.

Entrades populars