Exposició: RCR. El somni de la vila | Arts Santa Mònica | Barcelona


RCR. EL SOMNI DE LA VILA
Presentació del documental "Nuvolina" d'Hisao Suzuki i Júlia de Balle

Exposició
02.07-29.09.2019

Inauguració: 02.07.2019 | 19h

Arts Santa Mònica, Barcelona
Claustre Max Cahner

L’Arts Santa Mònica acull l’exposició “RCR. EL SOMNI DE LA VILA”, que aplega dues exposicions precedents a l’entorn del projecte de la Vila, un centre de creativitat compartida impulsat per la fundació RCR Bunka. Les exposicions han estat “Somni i natura”, a l’espai expositiu Catalunya a Venècia en el marc de la Biennal d’Arquitectura de Venècia 2018, i “Geografia de somnis”, a l’espai expositiu de la Toto Gallery MA a Tòquio aquest any 2019.

Aquest projecte d'RCR, sigles de Rafael Aranda, Carme Pigem i Ramon Vilalta arquitectes, premi Pritzker 2017, vol mostrar els seus valors que són el compartir (per engendrar noves relacions i arribar a fites més llunyanes, perquè cal transformar el jo pel nosaltres), les arrels (per prendre consciència dels valors culturals i geogràfics, perquè cal tenir arrels profundes per poder volar més alt) i la significació (per identificar la semàntica dels llocs, perquè cal aprendre a percebre), a través dels paisatges, les arquitectures existents i les noves arquitectures.

Ho fa a través d’imatges en moviment —“Nuvolina”, obra d'Hisao Suzuki i Júlia de Balle— i 6 pantalles de vídeo amb:

- “RCR. Càpsula la Vila” d’Isaki Lacuesta i Carolina Rosich.
- “Centre de creativitat compartida”, de RCR.
- “3 Debats” a Catalunya a Venècia entre Pedro Gadanho i Eva Franch, entre Glenn Murcutt, Juhani Pallasmaa i William J. R. Curtis, i, entre RCR i William J. R. Curtis.
- “2 exposicions: Venècia i Tòquio” de l’Institut Ramon Llull i la Gallery MA.

I ho fa també a través del bosc de papers pintats en l’espai del Claustre Max Cahner, que expressen d’una manera lliure amb taques de colors el sentiment d’espaialitat, la fragilitat del paper, la força del bosc i, sobretot, l’essencialitat de la natura com a font d’inspiració (per disposició, per cromatisme, per infinitud, per elementalitat). Expressen també la connexió entre cultures i geografies, perquè aquesta presència és la conjunció entre el municipi japonès de Yoshino i la Vila.

Aquesta exposició tindrà una reverberació a la Vila, amb la reconfiguració de la part del “somni” de Venècia, i el programa obert que es farà a Olot el més de juliol tindrà una reverberació aquí, a l’Arts Santa Mònica. Per tant, es tracta d'una mostra que planteja els intercanvis geogràfics i culturals com una base de riquesa transversal.


Matèria Bosc és una selecció d'onze obres de videodansa i videoart que exploren la potència estètica del bosc a través del cos, la imatge i el moviment. És una iniciativa d'RCR Bunka amb curadoria d'Eduardo Bonito, en col·laboració amb Labea – Laboratori d'Art i Ecologia.

La idea de Matèria Bosc sorgeix inspirada en la vinculació íntima que l'obra d'RCR Arquitectes té amb els arbres com a matèria primera de construcció d'espais de vida. L'arbre és un element essencial del paisatge que, a més, ens regala ombra, aliment, medicina, llenya, fusta, pau i futur; però si aprenem a mirar-lo, es converteix en un altre ésser viu amb qui compartim territori, col·laborem, dialoguem i ballem.

OBRES

- Gravity of Center. Canadà (2011), 13 min.
- Four solos in the wild. Regne Unit (2016), 18 min.
- One floor above they sing until someone swims with dolphins. USA (2017), 10 min.
- Degrau em grau. Portugal (2015), 8 min.
- Outside in. Suècia (2011), 10 min.
- Motus Gravis. Itàlia (2013), 1 min.
- Concrescence. Canadà (2017), 2 min.
- The Wind Telephone. USA (2016), 6 min.
- Materia - Substance. Brasil (2012), 9 min.
- Zenit. Espanya (2018), 3 min.
- Fase. Bèlgica (2002), extracte de 15 min.

Més informació

.

Entrades populars