Exposició: Medianoche en la encrucijada | Casa Amèrica Catalunya | BCN


Exposició: 'Medianoche en la encrucijada'

La mostra estarà oberta al públic fins la tardor del 2019.
Dia / Hora:16/05/2019, 10:00 a 14:00 - 16:00 a 20:00 H
Lloc: Casa Amèrica Catalunya (c/ Còrsega 299, entresòl, Barcelona) 
Entrada lliure

'Medianoche en la encrucijada', dels fotògrafs Cristina De Middel i Bruno Morais, documenta les transformacions i adaptacions que va experimentar Esù, una de les entitats més enigmàtiques de la cosmogonia de l’Àfrica occidental, després de creuar l’oceà amb els esclavitzats i arribar a Cuba, Brasil i Haití. El projecte qüestiona els estereotips que vinculen religions africanes amb energies obscures i diabòliques.

Esù és una de las entitats més enigmàtiques de la cosmogonia de l’Àfrica occidental. Va creuar l’oceà amb els esclaus per aterrar en el mal anomenat “Nou Món”. Amb el desarrelament i l’acció dels missioners, va acabar per transformar-se en l’estendard de la visió demonitzada de les religions africanes que perdura fins avui.

L'exposició Midnight at the Crossroads (Medianoche en la encrucijada) documenta les transformacions i adaptacions d’Esù des del seu origen a Benín, fins a Cuba, Brasil i Haití. Esù neix como un tòtem a Benín, es converteix en un nen a Cuba, després passa a ser un jove seductor al Brasil i, finalment, apareix como un ancià a Haití. No obstant això, manté la constant de ser un esperit confús que qüestiona les certeses i sembra de dubtes el camí que seguim.

Esù és l’energia del canvi i la mutació; és el missatger i, pel seu simbolisme, també és el senyor de les cruïlles. Esù va deixant obstacles en la senda de la vida per qüestionar la idea del control sobre les pròpies decisions i accions.

Aquest projecte combina un enfocament documental de rituals i cerimònies, amb visions dels mites i llegendes, perseguint el propòsit d’oferir una comprensió més àmplia i no lineal de l’herència africana i aportar una mica de llum davant els estereotips de la cultura popular que vinculen religions africanes amb energies obscures i diabòliques.

A manera d’instal·lació-ofrena, les més de 50 fotografies que es reuneixen en aquest espai expositiu conviden a recórrer un relat poètic en direccions distintes.

Cristina De Middel (Alacant, 1975) i Bruno Morais (Rio de Janeiro, 1975) formen un equip creatiu que elabora projectes fotogràfics des de 2015. Al marge dels seus desenvolupaments individuals, han produït en conjunt la instal·lació Excessocenus -guanyadora del Greenpeace Photo Award el 2016- i la sèrie Midnight at the Crossroads, presentada en el Festival Rencontres de Arlés (França) el 2018.

Ambdós comparteixen una manera d’entendre la fotografia que amplia el que és merament documental y també mantenen una preocupació per la permanència i el reconeixement de l’herència cultural procedent d’Àfrica.

Entrades populars