El Mercat del Lleó de Girona celebra els seus 75 anys d’història amb gastronomia i concert



El Mercat del Lleó de Girona celebra que fa 75 anys d’història aquest dissabte. Aquest any es compleixen els setanta-cinc anys de la inauguració del Mercat del Lleó i des de l’Associació de Comerciants de la Plaça del Mercat del Lleó han programat per aquest dissabte 5 d’octubre del 2019 una sèrie d’activitats per celebrar-ho.

L’acte principal serà un sopar a dos quarts de nou del vespre dirigit als professionals del mercat i a les persones clientes. Es celebrarà en una carpa situada a la Plaça Salvador Espriu. El menú constarà d’una fideuà com a primer plat, de segon una vedella amb bolets i, per acabar, no podia faltar el pastís d’aniversari. Es poden adquirir els tiquets a la Parada 20 (Sabors) del mercat.

Amb el seu penúltim concert de la temporada, l’Orquestra Maribel serà l’encarregada de continuar la festa al costat del monument del Lleó, a la zona on habitualment es munten les parades dels pagesos.

“És important aquest aniversari perquè celebrem que a Girona podem tenir un espai cohesionador com és el Mercat del Lleó, que més enllà de posar en valor el nostre producte més proper és també un punt de trobada entre els gironins i les gironines. El de Girona és un mercat viu, dinàmic, que mostra l’essència del que som”, subratllava l’alcaldessa de Girona el dia de la presentació. Marta Madrenas va aprofitar també l’efemèride “per felicitar a tots i a totes les paradistes que han format part del mercat al llarg de la seva història”.

Setanta-cinc anys d’història

L'origen es remunta a l'edat mitjana però va ser a partir del segle XVIII quan es va establir un mercat setmanal a la plaça de les Cols, que posteriorment donaria origen al mercat municipal.

El 1941 van iniciar-se les obres i tres anys després, el 3 de novembre de 1944, es va inaugurar oficialment el nou edifici del Mercat Municipal d'Abastaments. El 15 de novembre s'iniciava la venda al públic.

Ha estat un edifici molt viu i en els últims trenta anys s’ha sotmès a algunes reformes: com el 1982 en què es va remodelar la totalitat de les parades interiors; el 1985 es va inaugurar el pàrquing soterrat a la plaça Calvet i Rubalcaba. Seguint amb la recuperació de l’edifici, el 1993 es va substituir la coberta, les cambres frigorífiques, les obertures i els subministraments; el 1997 es va millorar la pavimentació interna; el 2002 es va instal·lar un nou sistema de climatització i el 2008 es va construir un moll de càrrega i es va millorar l'entorn. El 2009 el cuiner Joan Roca va inaugurar l'Aula Gastronòmica.

El 2015 l’Ajuntament de Girona, amb la col·laboració del comerciants i altres entitats, va iniciar un projecte per tal d’aprofitar el menjar sobrant i destinar-lo a finalitats socials. El 2016 amb l’objectiu de promocionar i dinamitzar l’espai, el consistori de la ciutat va iniciar un pla de millora del Mercat del Lleó. En aquest pla es contemplava el canvi de paviment que es va realitzar el 2017 i, poc més tard, es van instal·lar els primers rètols amb les lletres «Mercat del Lleó» a l’exterior de l’edifici. Aquest mateix any, l’empresa FrescMarket va crear una pàgina web per facilitar al client la compra des de casa. A partir del 2018 es va facilitar SABA Santa Caterina com a servei de pàrquing gratuït. Convé destacar, en aquests últims cinc anys han augmentat els punts de venda i actualment s’han estabilitzat.

El Mercat del Lleó

El Mercat Municipal d'Abastaments és el centre de distribució de producte fresc de la ciutat: carn, peix, fruites i verdures, queviures... El mercat, que es troba situat a la plaça Francesc Calvet i Rubalcaba, popularment coneguda com la plaça del Lleó, té una superfície de planta de 1.712 m² distribuïts, quasi a parts iguals, entre parades i passadissos i amb un lineal de venda de quasi mig quilòmetre. Hi ha 60 punts de venda que comprenen diferents carnisseries, cansaladeries, xarcuteries, fruiteries, peixateries, menjars cuinats, pesca salada, etc. També s'hi pot trobar una aula gastronòmica on es fan activitats de tot tipus relacionades amb la cuina de mercat. A més de la gran diversitat de l’interior, a l’exterior hi ha una varietat de parades de productes de pagès i venedors d’articles no alimentaris.

.

Entrades populars