Jornada «Ruralisme i emergència climàtica» | Berguedà | 5 oct.


L’Ateneu Cooperatiu de la Catalunya Central, amb la col·laboració del Konvent de Cal Rosal, al Berguedà, organitza la Jornada «Ruralisme i emergència climàtica». La jornada, que començarà a les 9 del matí i s’allargarà fins al vespre, pretén presentar diverses experiències per facilitar el canvi de paradigma en les relacions humanes i econòmiques, posant el focus en tot allò que es pugui construir des del territori, defugint les dinàmiques capitalistes, competitives i agressives i a partir dels principis de l’economia solidària, la transformació social, cultural i personal.

La jornada, que durarà tot el dia, tindrà espais de lleure i de reflexió, amb taules sobre despoblament i reconstrucció local; emergència climàtica, sobirania alimentària i gestió forestal, i col·lapse energètic, sobirania energètica i mobilitat sostenible.

Els impulsors de la jornada consideren que les ciutats deshumanitzades i inhabitables, expulsen el veïnat, i només hi ha cabuda per a turistes i franquícies. I per altra banda, queda el territori buit, envellit, però alhora ple de possibilitats. Desequilibri territorial, sistema alimentari basat en els petroaliments, canvi climàtic. Tot porta al mateix: Ruralisme o barbàrie.

En aquesta jornada es vol repensar la ruralitat des de les alternatives. Perquè és absolutament necessari i urgent obrir nous (o vells) horitzons i plantejar-nos les nostres vides i les de les nostres comunitats de manera radicalment diferent.

Un sistema econòmic depredador que provoca guerres pels recursos, crisis de persones refugiades, auge de la xenofòbia i l’extrema dreta i el canvi climàtic. Les solucions globals són cada cop més impossibles. Per això es vol posar el focus a la localitat, al territori, i a tot allò que podem construir des d’aquí, sortint de les dinàmiques capitalistes, competitives i agressives. Pensant-ho des de l’economia solidària, la transformació social, cultural i personal.

Aquesta jornada s’emmarca dins les lluites pel clima, organitzades arreu del món, però vol anar molt més enllà de reclamar canvis polítics. Vol ser un espai per conèixer propostes, intents de canviar la realitat local. I també per generar-les. Per poder pensar juntes i des de casa nostra, des del nostre territori (Berguedà, Pre-Pirineu, Catalunya Central), alternatives possibles. Perquè les victòries i les revolucions estan fetes de milers d’intents.

La jornada està organitzada per l’Ateneu Cooperatiu de la Catalunya Central. L’espai on es realitzarà serà un dels espais del Berguedà que està treballant més activament per a un canvi de paradigma. El Konvent, un espai recuperat a Cal Rosal, antiga colònia tèxtil. Un espai de creació i difusió artística, comunitari i generador de llenguatge, iniciatives i plantejaments. Amb el seu suport i la seva perspectiva trencadora.

Si bé la participació en la Jornada és gratuïta, es demana que es faci una inscripció prèvia a través d’aquest formulari, a través del qual també es pot fer la inscripció en el dinar. A través d’aquest altre document les persones que assisteixin a la Jornada poden posar-se d’acord per compartir cotxe per anar o tornar.

Programa i + informació


.

Entrades populars