El Museu de Montserrat exposa l'obra 'Observance' de Bill Viola | Fins el 6 gener

Fotografia: © Bill Viola Studio

El Museu de Montserrat exposa una peça de l'artista Bill Viola (Queens, Nova York, 1951), màxim exponent del videoart a nivell internacional.

Montserrat és una de les institucions que col·labora amb la Fundació Catalunya La Pedrera, que ha impulsat l’exposició Bill Viola. Miralls de l’invisible, comissariada per Llucià Homs i per la dona de l'artista, Kira Perov. És la primera vegada que es dedica una exposició monogràfica a Bill Viola a Catalunya, i aquesta aplega un conjunt important que explica els trets essencials de la seva producció artística, fonamentada en una espiritualitat profunda, que afronta les preocupacions troncals de l’existència: la vida, la mort, el sofriment, la soledat, l’amor... Considerat un dels pioners del videoart, utilitza amb mestria tecnologies audiovisuals sofisticades per a explorar i expressar una preocupació constant per la naturalesa de l’ésser humà i la transitorietat de la vida.

L’obra que es pot veure al Museu de Montserrat es titula Observance (2002) i s’ha situat a la planta baixa del Museu. La instal·lació ha suposat desmuntar una sala de l’exposició permanent, just a tocar de l’art contemporani, de manera que el públic es troba amb el vídeo gairebé al final de la visita al Museu. A Observance, l’espectador veu com una successió contínua de persones se’ns apropa lentament. Una rere l’altra, en filera, arriben fins a nosaltres i s’aturen, emocionades. Tenen la mirada fixa en alguna cosa que no veiem perquè ens queda just sota de l’enquadrament. Tota l’escena està impregnada d’un aire de solemnitat i tristesa. De tant en tant es toquen amb delicadesa o, al passar, es miren fugaçment. Algunes parelles, entristides, es consolen mútuament. Tots comparteixen el mateix desig de ser els primers de la filera per observar què hi ha. Després d’aquesta estona a soles, tornen al fons per deixar pas a la resta.

Des de La Pedrera l’esdeveniment s’ha plantejat amb voluntat descentralitzadora i, a més de Montserrat, hi participen també Bòlit - Centre d’Art Contemporani de Girona, el Museu Episcopal de Vic i la Fundació Sorigué de Lleida. També hi haurà activitats al Palau de la Música i al Gran Teatre del Liceu.

Observance, 2002
Museu de Montserrat
3 d’octubre de 2019 – 6 de gener de 2020

Vídeo en color en alta definició projectat en una pantalla plana fixada verticalment a la paret

120,7 × 72,4 × 10,2 cm
10’14”

Intèrprets: Alan Abelew, Sheryl Arenson, Frank Bruynbroek, Carol Cetrone, Cathy Chang, Ernie Charles, Alan Clark, JD Cullum, Michael Irby, Tanya Little, Susan Matus, Kate Noonan, Paul O’Connor, Valerie Spencer, Louis Stark, Richard Stobie, Michael Eric Strickland, Ellis Williams.

ACTIVITAT:

30 de novembre de 2019, 12h. Museu de Montserrat

Amb motiu de l'exposició, hem programat una conferència sobre l'obra de Bill Viola, que anirà a càrrec d'Amador Vega, catedràtic d'Estètica i Teoria de les Arts de la Universitat Pompeu Fabra, titulada El temps de l'ànima. Bill Viola i la duració de l'instant.

Entrades populars