L'artista sudafricana Lebohang Kganye guanya el premi Camera Austria 2019 de fotografia

Lebohang Kganye, Mohlokomedi wa Tora (2018). Imatge de la instal·lació al Kunsthal KAdE, 2018.

El premi Camera Austria de Fotografia Contemporània per la ciutat de Graz, que s'atorga cada dos anys, recau aquest 2019 en l'obra de l'artista Lebohang Kganye. El premi serà presentat pel Dr. Günter Riegler, regidor de Cultura.

Vegeu el web de l'artista

Discurs d'introducció:

Reinhard Braun (editor de Camera Austria International)
Christina Töpfer (editora en cap)
Tac Hidde Bakker (membre del jurat)
Nina Strand (membre del jurat) Lliurament de premis

6 desembre 2019, 18:00
A l'espai d'exposició de Camera Austria.

En el marc de l'obertura d'exposició de Jochen Lempert (adjudicatari 2017)
Una selecció de les obres de Lebohang Kganye serà presentada durant la cerimònia.

La fotografia de Lebohang Kganyede ofereix una mirada creativa de les històries de la seva pròpia família i de la història més àmplia de Sud-àfrica, de l'abans i el durant l'Apartheid. Ens trobem amb un treball audaç, seriós i lúdic en la mateixa mesura, a més de ser estèticament innovador i políticament rellevant. A l'àlbum de fotos familiars, Kganye investiga la inestabilitat i la falta de fiabilitat de la memòria en relació amb les narratives personals i col·lectives. En el seu projecte 'Ke Lefa Laka: Her-Story' (2013) ho fa mitjançant la seva mare, a través de fotografies que la mostren també a ella al seu costat.

Segons explica Kganye, 'quan els temps de l'Apartheid i, en general, a llarg de la història del meu país, hi ha una absència dels pares en una gran quantitat de famílies. Vaig ser criada per dones, perquè els pares i els marits havien marxat, per múltiples raons'. A la sèrie de 'Ke Lefa Laka: Hereu-Story' (2013), es vesteix com el seu avi, i per mitjà d'aquest acte, mostra la seva oposició a la política d'apartheid. Continua aquesta exploració a 'Reconstrucció d'una família' (2016), on intenta localitzar la història i les obres de la seva família i les històries que s'han dit sobre els seus avantpassats. El jurat considera que el treball de Kganye és una important contribució a l'escena fotogràfica global i atorga aquest premi com un estímul per a les seves altres activitats artístiques.


Lebohang Kganye, Mohlokomedi wa Tora (2018). Imatge de la instal·lació al Kunsthal KAdE, 2018.


Els membres de jurat:

· Tac Hidde Bakker, autor, Amsterdam (NL)
· David Campany, curador, Biennal für Aktuelle Fotografia, Mannheim, Ludwigshafen, Heidelberg (GB / DE)
· Julia Grosse, contemporanis i (C &), Berlin (DE)
· Nina Strand, Objektiv, Oslo (NO)
· Reinhard Braun, la càmera editor Àustria Internacional, Graz (AT)

Retrat de l'artista guardonada, Lebohang Kganye.

Lebohang Kganye, nascuda el 1990 Katlehong (Sudàfrica), és una artista que viu i treballa a Johannesburg. Kganye va introduir-se en el món de la fotografia el 2009, en el mercat d'un foto taller a Johannesburg, i va completar el Programa de Fotografia Avançada el 2011. També es va graduar amb un títol en belles arts de la Universitat de Johannesburg el 2016 i figura entre una nova generació fotògrafes contemporànies de Sudàfrica. Ella va aconseguir el Tierney Fellowship el 2012, que va portar la seva exposició individual "Ke Lefa Laka" a Johannesburg. També va ser guardonada amb el Premi del Jurat de la Biennal de Bamako, Trobades de Fotografia Africana (ML) el 2015 i va ser la guanyadora del Premi africà contemporani 2016 a Basilea (Suïssa). Kganye, recentment, va rebre el premi de la Competència Sasol de 2017 a Pretòria (Sudàfrica), donant lloc a una exposició individual el 2018. La seva obra forma part de diverses col·leccions públiques i privades, sobretot el Museu d'Art Carnegie a Pennsylvania (Estats Units) i la Col·lecció Walther a Ulm.

El treball de Lebohang Kganye ha estat publicat per Camera Austria Internacional no. 144/2018

El Premi de Fotografia Contemporània Camera Austria per la ciutat de Graz es va establir el 1989 i és atorgat cada dos anys a un artista que ha publicat a la revista Camera Austria International i ha fet una contribució important a la fotografia contemporània. El premi en metàl·lic és de 15.000 euros. 

Llistat de premiats:

2017: Jochen Lempert (DE)
2015: Annette Kelm (DE)
2013: Joachim Koester (DK)
2011: Heidrun Holzfeind (AT)
2009: Sanja Iveković (HR)
2007: Marika Asatiani (GE)
2005: Walid Raad (LB)
2003: Aglaia Konrad (BE)
2001: Allan Sekula (EUA)
1999: Hans Peter Feldmann (DE)
1995: David Goldblatt (ZA)
1993: Seiichi Furuya (JP / AT)
1991: Olivier Richon (CH / GB)
1989: Nan Goldin (US)

.

Entrades populars