Museus: Can Marfà. El museu del gènere de punt | Mataró, Catalunya


L’antiga fàbrica de Can Marfà, declarada Bé Cultural d'Interès Local, fou una de les indústries del gènere de punt més importants de la ciutat i l’immoble conservat constitueix un dels testimonis més rellevants del patrimoni industrial mataroní. Es tracta d’un conjunt industrial del darrer terç del segle XIX format per dues naus de planta baixa i dos pisos cada una, connectades per uns ponts. Una xemeneia ubicada entre les naus completa el conjunt.

La nau petita de can Marfà acull des del mes de març de 2015, la nova extensió del Museu de Mataró dedicada al patrimoni cultural relacionat amb la Indústria del tèxtil de punt. Una part fonamental de la història de la industrialització de Catalunya que no disposava encara, d’un espai de conservació, documentació, recerca i difusió especialitzat. Aquest projecte ha estat possible gràcies a la voluntat de la Fundació Jaume Vilaseca d’oferir la seva col·lecció a la ciutat de Mataró, i a la inestimable col·laboració de particulars, empreses i professionals de la indústria del gènere de punt que de manera voluntària, han posat els seus coneixements al servei de la recuperació d’una de les col·leccions de patrimoni industrial més singulars de Catalunya.


El nou equipament compta amb 1.800 m2 distribuïts en tres plantes. La planta baixa està concebuda com un espai polivalent obert a la ciutat on es desenvoluparà el programa d’activitats del museu: exposicions temporals, conferències, jornades, presentacions, etc. L’objectiu és oferir un programa atractiu per a diferents tipus de públic, on puguin conviure la història i l’actualitat del sector, el coneixement i la reflexió amb l’experimentació lúdica i gratificant.

La primera planta, acull l’exposició de referència de l’equipament. La mostra, titulada Mataró, capital del gènere de punt. Amb una atractiva museografia es proposa un recorregut per una història que molts mataronins han viscut en primera persona i que es pretén desvetllar a tots aquells que no la coneixen, tot proposant una reflexió amb la perspectiva del temps i sobre els esdeveniments del passat i els reptes del present i el futur.

La planta segona està destinada a acollir l’àrea de col·leccions: l’àrea tècnica de treball, i la zona de reserva i magatzem. Concretament de les col·leccions d’indumentària, instruments científics i maquinària de petita i mitjana dimensió. El Museu de Mataró treballa perquè una part de l’àrea de reserva de col·leccions sigui visitable, com una perllongació de l’espai expositiu de la planta primera, que posarà a l’abast dels visitants un percentatge considerable de les col·leccions de la Fundació Jaume Vilaseca. La planta segona acollirà també l’espai didàctic, concebut com una àrea per a l’aprofundiment i per a l’experimentació, on es desenvoluparan les propostes didàctiques adreçades al públic escolar i al públic familiar, orientades a aprofundir sobre aspectes com l’evolució tecnològica, la moda, la producció i el consum responsable.

Can Marfà Gènere de punt. Museu de Mataró
Passatge de Can Marfà,
Mataró, Catalunya

Horari:
Dijous i divendres de 17 a 20 h. 
Dissabtes d'11 a 14 h i de 17 a 20 h. 
Diumenges i festius d'11 a 14 h.
Tancat els dies 1 i 6 de gener, Divendres Sant, 1 de maig, 24 de juny, 27 de juliol, 15 d’agost, 11 de setembre, 25 i 26 de desembre.


.

Entrades populars