Orfeó Lleidatà fa musicoteràpia a l’UCI de l'Hospital Arnau de Vilanova


L’Hospital Universitari Arnau de Vilanova i l’Orfeó Lleidatà ofereixen sessions de musicoteràpia a l’UCI. Dos musicoterapeutes es desplacen a l’Hospital cada divendres amb l’objectiu de millorar l’estat anímic i físic dels pacients i dels seus familiars.

La iniciativa és fruit d’un conveni de col·laboració entre el centre hospitalari i la Fundació Orfeó Lleidatà i compta amb el finançament de l’Obra Social ‘la Caixa’, Plusfresc, Catalana Occident i Sistemas Digitales Ricoh.

El Servei de Medicina Intensiva de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova i la Fundació Orfeó Lleidatà han estrenat aquest novembre un projecte pioner que consisteix a oferir sessions de musicoteràpia participativa als pacients ingressats a l’UCI, als seus familiars i als professionals que els cuiden, amb l’objectiu de millorar el seu estat anímic i físic.

Dos músics i musicoterapeutes de l’Orfeó Lleidatà, Pau Gimeno i Raquel Peremartí, es desplacen cada divendres a l’Hospital i visiten els pacients ingressats a l’UCI que es troben en condicions de gaudir d’aquestes sessions. Amb l’ajuda d’instruments com la guitarra, l’acordió, les maraques, el xilòfon o el tambor, entre altres, canten cançons –algunes a petició dels pacients– i promouen la participació dels pacients i dels seus acompanyants i professionals, ja sigui cantant o tocant els instruments. “La música té molta força i ajuda a normalitzar i humanitzar l’estada a l’UCI. Treballem segons criteris que prèviament s’han consensuat en una reunió en funció de l’estat clínic dels pacients”, expliquen Pau Gimeno i Raquel Peremartí.

Jesús Caballero, cap del Servei de Medicina Intensiva de l’Arnau de Vilanova, afirma que les sessions de musicoteràpia redueixen els nivells d’ansietat, desperten emocions dels participants, prevenen el delirium i afavoreixen la mobilització dels pacients. Aquestes sessions formen part del Projecte d’Humanització de l’UCI, engegat el passat 2018, que ha canviat la forma d’entendre l’assistència clínica al malalt crític, ara molt més oberta i participativa.

Per la seva banda, la Fundació Orfeó Lleidatà amplia amb aquesta iniciativa la seva línia de projectes socials, que respon a l’objectiu d’apropar la cultura a la ciutadania, i de posar-la en valor com a eina de transformació i de millora de la qualitat de vida de les persones.

Sota el nom de Projecte Enllaç, la Fundació Orfeó Lleidatà està portant a terme Gabinet de Comunicació i Premsa diferents activitats socioeducatives de tipus cultural en col·laboració amb diferents entitats socials del territori, incidint especialment en els col·lectius més vulnerables.

Les sessions de musicoteràpia a l’UCI de l’Arnau de Vilanova se celebren cada divendres i, de mitjana, hi participen entre 4 i 6 pacients. De moment hi ha programades 14 sessions que compten amb el finançament de l’Obra Social ‘la Caixa’, Plusfresc, Catalana Occident i Sistemas Digitales Ricoh.

.

Entrades populars