Torna a Barcelona el Cinema Festival Internacional de Gibara (Cuba) | 19-22 nov.Del 19 al 22 de novembre de 2019, Barcelona tornarà a ser escenari del certamen de cinema Festival Internacional de Gibara (Cuba). Durant aquests quatre dies, el públic podrà veure a Casa Amèrica Catalunya, Filmoteca de Catalunya i Cinemes Girona una desena de produccions dels darrers anys projectades en aquest certamen a més d'una selecció de curtmetratges i llargmetratges i la recuperació remasteritzada d’un clàssic del cinema cubà com Fresa y chocolate. El Festival comptarà amb la presència del protagonista d'aquest film, l'actor Jorge Perugorría, també president del Comitè Organitzador del FIC Gibara, i de Sergio Benvenuto Solás, assessor del president i programador del festival.

La relació de Casa Amèrica Catalunya amb el Festival Internacional de Cinema de Gibara (Cuba) es remunta a l’any 2007. Aleshores, el festival era conegut com a Festival de Cinema Pobre i estava dirigit per Humberto Solás (1941-2008), un dels gran referents del cinema cubà. “El cine pobre és cine de llibertat”, va destacar en la seva primera estada a Barcelona, el novembre de 2006.

Actualment FIC Gibara suma quinze edicions i continua treballant des de l’Orient de Cuba, una de les àrees més oblidades de l’illa, amb el propòsit de contribuir en la formació d’una ciutadania conscient, solidària, plural i diversa a través de la cultura. Des de 2015 la presidència recau en l’actor Jorge Perugorría qui, amb el seu assessor i programador Sergio Benvenuto, no només ha sabut mantenir l’identitat del festival, sinó que l’ha fet créixer a nivell internacional i programàtic. Durant el mes de juliol Gibara es capbussa en “un mar d’arts” amb una oferta heterogènia en base a cinema, arts visuals, teatre i música.

PROGRAMACIÓ

Dimarts 19 de novembre de 2019 Casa Amèrica Catalunya · Entrada lliure
Inauguració + Projecció de curtmetratge

19:00h Inauguració amb l'actor Jorge Perugorría, president del Comitè Organitzador, i Sergio Benvenuto Solás, assessor del president i programador de FIC Gibara. Dialogaran amb Marta Nin, directora de Casa Amèrica Catalunya, sobre el propòsit i les estratègies que persegueix el certamen, que beu en cada edició dels seus eixos fundacionals: “legitimar la polivalència d’estils, legats i propòsits, que no serà patrimoni d’un país únic ni d’una sola i impositiva concepció del món”.

20:00h-Projecció de Cerdo, de Yunior García Aguilera (Ficció. Dur: 20’, 2018, Cuba). 

Pedro té 10 anys i no coneix el seu pare. La seva mare assegura que aquest home és un porc i que mentre ella visqui, mai el coneixerà. Pedro té 20 anys quan la seva mare mor i ja és lliure per buscar l'home a qui Victòria cridava ‘cerdo’.


Dimecres 20 de novembre de 2019
Filmoteca de Catalunya · Entrada: 4€ (3€ reduïda)

-20:00h: La pared de las palabras, de Fernando Pérez (Drama. Dur: 90’, 2014, Cuba). Amb la presència del seu protagonista, Jorge Perugorría.

Luis pateix una distonia i no pot comunicar-se. Entre la institució mèdica i la família, la seva vida interior és un mur infranquejable. Més que una pel·lícula sobre la discapacitat, aquesta cinta intenta reflexionar sobre el difícil exercici de la comunicació humana, el dolor i els límits del sacrifici.


Dijous 21 de novembre de 2019
Cinemes Girona · Entrada: 5€ (4€ reduïda)

-20:00h: Dos Fridas, de Ishtar Yasin Gutiérrez (Drama. Dur: 92’, 2018, Costa Rica – Mèxic).

Inspirada en la relació entre la infermera costa-riquenya Judith Ferreto i la pintora mexicana Frida Kahlo, a qui va cuidar en els seus últims anys de vida. Com si fos un mirall, Judith és cuidada per una dona a Costa Rica. En els seus records, a Mèxic, Frida és cuidada per Judith. En el món interior de Judith, s'entrellacen somnis, mites, imaginació i realitat.


Divendres 22 de novembre de 2019
Cinemes Girona · Entrada: 5€ (4€ reduïda) | Curtmetratges d’entrada lliure/>
Curtmetratges + 'Fresa y chocolate' presentada pel seu protagonista Jorge Perugorría

-19:00h: Selecció de curtmetratges. Entrada gratuïta. Dos príncipes (Animació. 15’, 2017, Cuba);

El cementerio se alumbra (Documental. 14’, 2018, Cuba); Cositas malas (Ficción 15’, 2018, Cuba);
La suerte del salao (Ficció. 16’, Colombia, 2017).

-20:30h:Sessió especial: Fresa y chocolate, de Tomás Gutiérrez Alea i Juan Carlos Tabío (Drama. Dur: 110’, 1993, Cuba-España-México. Versió resmasteritzada). Amb la presència del seu protagonista, Jorge Perugorría.

Un clàssic del cinema cubà, Fresa y chocolate és un cant a la diversitat encara en vigència. Un homosexual culte i marginat, que estima el seu país i les seves tradicions, coneix un jove estudiant universitari amb inquietuds literàries, però militant de la Joventut Comunista. Entre els dos s'estableix una relació amistosa que esfondra incomprensions, prejudicis i intoleràncies.

Activitat organitzada amb el suport de la Diputació de Barcelona.
Hi col·laboren Festival Internacional de Gibara, Filmoteca de Catalunya i Cinemes Girona.


.

Entrades populars