50 aniversari de la donació d’obres de Picasso a la ciutat de Barcelona

Signatura de l’acta notarial de la donació de Picasso al domicili de la família Vilató. Entre els presents a l’acte trobem al notari Raimon Noguera, a Joan Ainaud de Lasarte (director dels Museus d'Art de Barcelona), a Lolita i Pablo Vilató i a representants de l'Ajuntament de Barcelona. Fotografies de Juan Antonio Sáenz Guerrero. Arxiu Fotogràfic de Barcelona

El Museu Picasso es prepara per a celebrar una de les efemèrides més importants de la seva història; el 50 aniversari de la generosa donació d’obres de joventut de l’artista a la ciutat de Barcelona, que serà el nucli principal de la nostra col·lecció i que conforma la identitat singular del nostre Museu. El 1919 Picasso havia fet el primer regal a la ciutat amb l’obra l’Arlequí (1917), la primera obra de Picasso que entra a formar part d’una col·lecció pública en tot el món. El conjunt d’obres entregades el 1970 completen la gènesi de la col·lecció del Museu Picasso que conserva aquest llegat únic facilitant el coneixement de l’etapa de formació i eclosió artística del pintor.

Celebrarem simbòlicament la data del 8 de maig posant a l’abast del públic fotografies i retalls de diari de l’època atès que va ser el 8 de maig de l’any 1970 quan es va firmar l’acta notarial d’entrega de la donació a casa de la família Picasso al Passeig de Gràcia.

Picasso va manifestar en l’acta: "Jo Pablo Picasso, de nacionalitat espanyola i veí de Mougins, en memòria del meu inoblidable amic Jaume Sabartés, faig donació a la ciutat de Barcelona, i en representació seva a l'Ajuntament de Barcelona, per a la seva instal·lació i conservació al museu situat al carrer Montcada, de totes les pintures, dibuixos i altres obres ressenyades en la relació inclosa a continuació". La donació excepcional constava de 236 olis, 1.149 dibuixos, 17 carnets de dibuix, 4 llibres de text amb dibuixos i anotacions i 40 obres d'altres artistes.

La celebració s’emmarca en el desig del Museu Picasso de reivindicar l’essència de la seva col·lecció, de recordar la voluntat personal de l’artista de donar un llegat tan important a Barcelona i per tant vol posar de manifest el lligam estret que Picasso va mantenir sempre amb la ciutat comtal.

La commemoració es vehicula a través de l’exposició que preparen Sílvia Domènech, cap del Centre de Recerca i Coneixement i el director del Museu Picasso, Emmanuel Guigon. L’exposició mostrarà documentació de naturalesa diversa sobre aquest esdeveniment i posarà l'Arxiu en relació amb la Col·lecció, generant així nous continguts i noves narratives. La inauguració oficial i festiva de la mostra tindrà lloc el divendres 18 de desembre. La celebració tindrà una gran càrrega simbòlica ja que Picasso, assabentat de les penes de mort dictades en concloure’s el procés de Burgos, va ordenar a través d’un telegrama que es suspengués tota manifestació pública organitzada. L’ampliació del Museu amb les noves col·leccions s’inaugurava, el 18 de desembre del 1970, amb l’absència d’autoritats.

En aquesta efemèride serà clau fer créixer el projecte Memòria Oral Picasso, en el que s'hi treballa des de fa uns anys amb col·laboració amb altres museus nacionals i internacionals. El projecte té per objectiu recuperar les memòries individuals sobre Picasso i establir nous relats tot generant un arxiu de la memòria oral sobre l'artista a mode d'eina internacional de recerca i d’investigació. S’entrevistarà d'una banda, a persones que van tenir una relació directa amb la celebrada donació i amb la constitució del Museu, i de l'altra, es recolliran testimonis de l'àmbit social, artístic i polític de la ciutat.

Amb aquesta donació Picasso va fer un acte de gran generositat i sabem del seu entusiasme, tot i les circumstàncies polítiques, en conèixer la reacció d’alegria del públic barceloní. En la celebració, es posarà l’accent sobre la noció d’ofrena tan pertinent i simbòlica i de gran actualitat en aquests moments de crisi sanitària i econòmica. És el moment de pensar en la nostra col·lecció i el nostre públic, cosa que mai hem deixat de banda, però que ara cal fer de forma exclusiva, posant en valor el que és l’essència del Museu i la seva connexió amb la ciutat.

+ informació

.

Entrades populars