Un minut de silenci | Relats fotogràfics | ACVIC | Vic

Pere Tordera amb una de les seves obres.

ACVIC Centre d'Arts Contemporànies ha reprès el seu programa d'exposicions després de l'aturada per la crisi del Covid-19. El centre ha estrenat aquest dijous les primeres exposicions després del tancament el passat març i que l'ha obligat a modificar-ne la programació. Es tracta de l’exposició d'"Un minut de silenci", una denúncia sobre la violència contra les dones, i la tercera entrega del cicle de fotoperiodisme "Relats fotogràfics" que es podran visitar fins al 25 de juliol. "Estem molt contents de poder estrenar per fi noves exposicions i de mica en mica reprendre totes les activitats", afirma Anton Granero, director d'ACVIC.

A l'exposició “Un minut de silenci”, que forma part d'un cicle sobre ceràmica, l’artista Rosa Garcia formula una denúncia de la violència de gènere acompanyada d’un text de la poeta Núria Armengol. A través d'elements com copes, plats, forquilles i cadires, Garcia recrea l'àmbit d'una llar, "una presó", com la qualifica, per a les dones que ha estat objecte de violència per part de les seves parelles. Mitjançant peces amb la forma d'òrgans humans i espelmes, la idea de la mort i d'homenatge a les víctimes també hi és present. A més, en una de les parets es llegeix el missatge: "Per què ens maten, els homes?". "No podem continuar així: des de 2010 s'han assassinat més de 2.000 dones; hem de saber mediar, pactar, conviure", afirma l'artista.


Per altra banda, també s'ha estrenat la tercera fotografia de gran format de la sèrie "Relats fotogràfics", una imatge on el fotoperiodista osonenc Pere Tordera, que treballa al diari Ara, mostra els llits on viuen i dormen un grup d'immigrants romanesos a Barcelona. "Malgrat viure al carrer hi ha molta dignitat en la manera de deixar cada dia el llit fet i l'espai net i endreçat", diu Tordera. L'autora del text que acompanya la imatge és Irene Solà, artista i escriptora de Malla que recentment ha guanyat el Premi de Literatura de la Unió Europea.

L'acte d'obertura de les exposicions s'ha realitzat en un espai a l'aire lliure just a davant del centre; acte seguit, el públic ha pogut realitzar una visita a les exposicions on s'han tingut en compte totes les mesures d'higiene i sanitat decretades per les autoritats. A banda de les dues noves exposicions, encara es pot visitar "En el nom de la mare, en el nom de la terra", a cura d'Assumpta Bassas i que exhibeix obres de set artistes contemporànies. Durant l'acte, Anton Granero, director d'ACVIC, ha tingut paraules de record per Jordi Cano, dissenyador gràfic i professor, i per l'artista i també docent Pep Montoya, despareguts a causa del coronavirus.

Rosa Garcia

Rosa Garcia Marchant és llicenciada en Belles Arts per la Universitat de Barcelona i titulada en l'especialitat de Ceràmica Artística per l'Escola Massana de Barcelona. Ha alternat l'ofici de ceramista al seu propi taller amb la docència a l'escola d'Art de Vic des de l'any 1980, d'on es va jubilar fa tres anys. La seva trajectòria dins d'aquest camp artístic es desenvolupa des de la peça objectual fins a les exposicions i instal·lacions conceptuals. Centren l'obra el mural ceràmic de petit, mitjà i gran format. La projecció de la seva obra abasta l'àmbit més local i arriba fins a diferents llocs dels Països Catalans i també a l'estranger. Ha participat en conferències, seminaris i taules rodones, organitzacions de fires, exposicions, certàmens i esdeveniments artístics relacionats amb l'escultura ceràmica.

Pere Tordera

Pere Tordera i Blancafort és llicenciat en fotografia per l’Institut d’Estudis Fotogràfics de Catalunya (IEFC). Va treballar al diari El 9 Nou en les diferents edicions Osona, Vallès Oriental i Vallès Occidental durant vuit anys. El 1998 va obrir un estudi fotogràfic a Vic al capdavant del qual va estar durant més de 10 anys. Guanyador del Premi Agustí Centelles de periodisme gràfic (1991), el Premi Ortega y Gasset de periodisme gràfic (1992), Finalista de Fotopres (1993) i el Premi Lux d’Or reportatge social (2005). Des del 2010 és redactor i editor gràfic del diari Ara.

Irene Solà

Irene Solà (Malla, 1990) és escriptora i artista. Ha publicat "Canto jo i la munta-nya balla" (Anagrama, 2019), "Els dics" (L’Altra editorial, 2018) i "Bèstia" (Galerada, 2012). Les seves obres i textos s’han exposat i llegit entre d’altres llocs al CCCB, a la Whitechapel Gallery i el Jerwood Arts Centre (Londres), al Bòlit de Giro-na, al MAC de Mataró, a Can Felipa, ACVic Centre d’Arts Contemporànies, a la Galeria JosédelaFuente (Santander), al Festival Internacional de Poesia de Sant Cugat, a la Festa de la Poesia de Sitges o el Festival Poesia i +.

ACVIC

ACVIC Centre d’Arts Contemporànies és un equipament cultural públic on es promou la creació, investigació i producció de propostes vinculades a l'art contemporani. Impulsat per l’Ajuntament de Vic i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, i gestionat per H. Associació per a les Arts Contemporànies, el centre acull i interactua amb artistes i actors culturals, tant de l'entorn immediat com de fora, i fomenta la relació entre l’activitat educativa i el territori i la interacció social, creant situacions que possibilitin incorporar nous públics a les activitats artístiques. En la seva producció, també tracta d'incidir en elements controvertits de la realitat social obrint-se a una àmplia tipologia de creadors. Per altra banda, incentiva projectes de recerca que desenvolupen metodologies basades en hipòtesis de treball i la possibilitat de portar-los a terme en un àmbit més experimental.

+ informació

.

Entrades populars