Exposició: JAMAIS. Óscar Domínguez & Pablo Picasso | Museu Picasso | BCN | Fins 8 nov.


JAMAIS. Óscar Domínguez & Pablo PicassoDel 15 de Juliol a 8 de Novembre de 2020

Museu Picasso
Barcelona, Catalunya

Els mesos de gener i febrer del 1938, a la cèlebre Exposition internationale du surréalisme organitzada a la Galerie Beaux-Arts de París, el gramòfon Jamais [Mai] d’Óscar Domínguez va causar tanta sensació com el Taxi pluvieux [Cadillac plujós] de Salvador Dalí o els 1.200 sacs de carbó que hi havia suspesos al sostre de la sala principal. Tot i que estàvem convençuts que l’objecte surrealista Jamais havia desaparegut, acabem de descobrir que el pintor canari va regalar-lo al seu amic Pablo Picasso vers l’any 1945. N’hem trobat el rastre gràcies a un reportatge fotogràfic que Nick de Morgoli va fer l’any 1947 al taller parisenc del pintor del Guernica.

El surrealista Óscar Domínguez va transformar un gramòfon Pathé de pavelló en un objecte eròtic i hipnòtic, inquietant i enigmàtic. Fa la impressió d’haver esculpit i desmembrat un cos femení per tal de situar-ne els pits al plat giratori, accionar el braç de l’aparell amb una mà i, sobretot, fer que el pavelló engolís aquest cos de manera que l’única part visible en fossin les cames, o més aviat els peus, calçats amb sabates de taló.

L’objecte Jamais reapareix el juliol del 2020 al Museu Picasso de Barcelona com un veritable tresor. La seva resurrecció ens ofereix també l’oportunitat de recuperar l’atmosfera de la innovadora i sorprenent exposició del 1938 i de recordar l’actuació que la «ballarina surrealista» Hélène Vanel va fer la nit de la inauguració.

Comissariada per:
Emmanuel Guigon i Georges Sebbag

Organitza i produeix:
Museu Picasso, Barcelona

Espai expositiu:
Sales A de la col·lecció

+ informació
.

Entrades populars