Presentació del llibre 'Carles I sense censura' d'en Jordi Bilbeny | Sant Feliu de Guíxols | 18 oct.


Presentació del llibre 'Carles I sense censura' d'En Jordi Bilbeny

El proper 18 d'octubre del 2020, a les 11 del matí, tindrà lloc la presentació del darrer llibre de l'investigador Jordi Bilbeny, titulat Carles I sense censura (Editorial Librooks). 

L'acte es celebrarà a la Terrassa Fènix (Sala Las Vegas) de Sant Feliu de Guíxols (C/ Cristòfor Colom, 11). L'entrada és lliure.

Jordi Bilbeny és filòleg i és el cap de recerques de l'Institut Nova Història. 

El llibre Carles I sense censura es plateja i mira de respondre les següents qüestions:

Va desaparèixer l'imperi català arran de la descoberta i conquesta d'Amèrica? La versió oficial ens diu que els catalans no van tenir cap paper en aquelles primeres expedicions colombines i que tot el pes de l'empresa colonitzadora la van dur a terme els castellans. ¿Ens hem de creure que els mariners, marins, cosmògrafs, navegants, comerciants, polítics i soldats catalans que al llarg dels segles XIII, XIV i XV es van expandir arreu de la Mediterrània, quan es va tractar de passar a l'Atlàntic, precisament també amb un rei català com Ferran II i, després, amb els seus descendents, van deixar de ser actius com per art d'encantament i van quedar al marge de la història? 

Si ens creiem la versió oficial sobre En Colom i els primers viatges transoceànics, no podem dir res més. Però si estem convençuts, com hem demostrat ja als llibres anteriors, que En Colom era català i catalans tots aquells navegants i colonitzadors, potser, després, Catalunya es va mantenir més viva i activa dins la subsegüent política imperial espanyola del que ens han explicat. N'han quedat traces? O hem de continuar admetent que els catalans, en el moment del seu màxim apogeu cultural, militar i polític, van renunciar, de cop i volta, a tot? Van deixar de navegar, van deixar de comerciar i van deixar de conquerir? Van deixar d'escriure i crear? Van deixar de ser? I si la base i el fonament de l'imperi eren els seus ports, el seu comerç, les seves naus i la seva potència naval i militar, tot això va desaparèixer de la Nació Catalana i va brollar en un país com Castella, on fins llavors no havia existit?


.


Entrades populars