Exposició: La llum del fragment | Rafael Tur Costa | Espai A. Es Baluard | Palma | 11 des.


Exposició:
Rafael Tur Costa. 
La llum del fragment

Obertura: 11 de desembre, a partir de les 19 h

Espai A. 
Es Baluard Museu d’Art Modern i Contemporani de Palma, Mallorca


L’exposició «La llum del fragment» acull per primera vegada una selecció d’obres de Rafael Tur Costa que comprèn des dels anys cinquanta fins als nostres dies. La mostra recompon no només la seva trajectòria plàstica, sinó que també ens apropa a espais íntims en què cada detall es correlaciona amb una vivència. És en aquest diàleg invisible on apareixen significats nous que il·luminen la manera d’entendre la pràctica artística de Tur Costa.

El projecte, de caràcter retrospectiu, es complementa amb documents personals, esbossos i correspondència, entre molts d’altres. Per una banda, es composa d’un conjunt de materials presents a les sales i, d’altra banda, d’una publicació que reuneix diversos texts que responen a dues naturaleses: escrits realitzats per persones que han mantingut amb l’artista relacions d’índole diversa i les memòries que l’artista va escriure el 2005, mitjançant les quals ens relata en primera persona la barbàrie de la Guerra Civil espanyola i el franquisme.

Resseguir les diferents etapes que caracteritzen el seu treball exigeix establir un paral·lelisme entre la manera en què podem escriure sobre el seu quefer i el registre mitjançant el qual s’escriu la història, que sap que cada detall és imprescindible.

Amb aquesta exposició, Es Baluard Museu continua la seva tasca de recuperació i estudi d’artistes clau en la historiografia balear i internacional, així com nodrint una de les seves funcions primordials: reescriure i resituar la trajectòria d’alguns artistes que no han tingut el reconeixement que mereixien. Tur Costa és un dels artistes que permeten teixir un univers comú, un relat que forma part de la nostra història col·lectiva.

El títol del projecte també és partícip d’aquesta voluntat i acceptació. «La llum del fragment» esdevé la metàfora del procés que caracteritza la labor de Tur Costa. Al llarg dels anys ha sabut anar despullant les teles i els papers d’allò superflu per quedar-se amb l’essencial. Una simplificació matèrica i conceptual que forada la composició amb solcs i esquerdes per crear nous espais en l’espai de la tela.

Rafael Tur Costa (Santa Eulària des Riu, Eivissa, 1927) viu i treballa a Eivissa. Estudià a l’Escola d’Arts i Oficis d’Eivissa, encara que es pot considerar un autodidacta. El 1955 coneix els integrants de la Hochschule Für Bildende Künste de Berlín, un grup d’estudiants alemanys de Belles Arts que arriba a l’illa i que el posa en contacte amb els plantejaments artístics de l’avantguarda europea. La seva inquietud el porta a freqüentar els cercles artístics de Madrid i Barcelona. El 1959 es forma a Eivissa el grup Ibiza 59, amb el qual Tur Costa manté una relació constant. A les seves primeres obres abstractes a la dècada dels seixanta s’hi observa una predominança de les tonalitats obscures, que progressivament i no obstant això, donaran pas al blanc, fruit de la seva tasca d’investigació al voltant del fet pictòric i de l’evolució del seu propi llenguatge.

Ha exposat la seva obra a tant a Europa com als Estats Units. Ho ha fet en galeries, centre d’art i museus entre els quals es troben el Museu d’Art Contemporani d’Eivissa (MACE) en diverses ocasions (1983, 1997) o el Casal Solleric de Palma (1997). La seva obra forma part de les col·leccions de l’Ajuntament de Palma, del Govern de les Illes Balears, del Museu d’Art Contemporani d’Eivissa, del Museo Internacional Salvador Allende de Santiago de Xile i de la National Gallery of Modern Art de Nova Delhi.

Imatge: Sense títol, 1966. Tècnica mixta damunt paper, 41 x 33 cm. Col.lecció Estudi Tur Costa © de l’obra, Rafael Tur Costa, 2020

+ informació


.

Entrades populars