The Yellow Book | Jaro Varga intervé les biblioteques de la Tàpies, Picasso i Arús


The Yellow Book és un projecte de l’artista Jaro Varga a partir de la lectura crítica comparada de diversos fons bibliogràfics amb referències de la seva biblioteca personal. El projecte, comissariat per Erich Weiss, consta d’intervencions efímeres en biblioteques emblemàtiques de la ciutat de Barcelona com ara la Biblioteca Pública Arús, la de la Fundació Antoni Tàpies i la del Museu Picasso, i es completa amb la publicació d’un llibre d’artista i amb una instal·lació a la galeria Chiquita Room, que reuneix títols del seu arxiu posats en relació amb els triats d’entre els fons d’aquestes biblioteques.

El projecte de Jaro Varga pren com a punt de partida la tradició de “la doble portada” i la revista britànica The Yellow Book, amb la seva inconfusible coberta groga. Aquest disseny va ser concebut per atreure l’atenció cap a la revista subversiva, i va ser aquesta mateixa estètica la que va contribuir a la caiguda de la publicació periòdica. El 1895, Oscar Wilde va ser detingut per indecència, i sota el braç portava un llibre de tapes grogues que els espectadors van suposar que era The Yellow Book. No obstant això, Wilde no portava aquest títol, sinó una novel·la francesa, ja que les novel·les franceses decadents estaven notòriament adornades amb cobertes grogues. Wilde mai havia col·laborat amb The Yellow Book, però es va relacionar amb la sodomia, cosa que va portar a la difamació de la publicació trimestral.

Als espais de lectura i estudi de les biblioteques del Museu Picasso, la Fundació Antoni Tàpies i la Biblioteca Pública Arús Jaro Varga hi realitzarà accions discretes, gairebé invisibles, que consistiran a practicar subtils transformacions efímeres a les cobertes dels llibres seleccionats dels fons de les biblioteques. Varga expandeix el seu rol d’artista al d’un bibliotecari o investigador que cerca (re)descobrir la multiplicitat de capes que es despleguen més enllà de les narratives dominants. De manera performativa, l’artista trasllada la seva pràctica del taller a aquestes biblioteques i selecciona intuïtivament els títols per a connectar-los amb noves referències, repensant el coneixement personal enfront de l’universal, i visibilitzant les llacunes o forats dels discursos hegemònics.

Jaro Varga és un artista visual i comissari eslovac establert a Praga (República Txeca). Té un màster i un doctorat a l’Acadèmia de Belles arts i Disseny de Bratislava, i també ha participat en intercanvis estudiantils a l’Acadèmia de Belles arts de Viena, a l’Acadèmia de Belles arts de Wrocław i a la Universitat Slippery Rock de Pennsilvània, Estats Units. 

Ha mostrat el seu treball en exposicions individuals i col·lectives, al seu país i a l’estranger, entre elles Where do we go from here?, a Secession, Viena (2010); Public Folklore, al Grazer Kunstverein de Graz (2011); Delete, a la Slovak National Gallery (2012); Vulnerable Failures, al Museum of Modern and Contemporary Art, Seül (2013); City Diary, a la Triangle Arts Association de Nova York (2013); Dysraphic City, al Kunstraum Kreuzberg/Bethanien de Berlín (2013); When Artists Speak Truth, a The 8th Floor Gallery de Nova York (2016); a la sisena Biennal de Praga (2013); a la setena Biennal de Bucarest (2016); In Someone’s Else Dream, a la SODA Gallery de Bratislava (2017); Missing Something and Itself Missing a l’Ivan Gallery Bucarest; About Books, a AlbumArte, Roma (2018); i History is His Story, a NEST ruimte voor kunst, la Haia (2019), entre moltes altres.


Jaro Varga – The Yellow Book
Del 18.03.2021 al 15.05.2021

Visita gratuïta. Consulteu els horaris de les biblioteques de la Fundació Antoni Tàpies, Museu Picasso i Bibkliotec Arús.

Entrades populars