ACVIC i el Centre de Recursos Pedagògics d’Osona celebren els 10 anys d’Art i Escola


ACVIC i el Centre de Recursos Pedagògics d’Osona celebren els 10 anys d’Art i Escola amb un ampli ventall d’activitats. El programa d’aniversari s’estén al llarg d’aquest any i inclou exposicions, un seminari de formació per a docents i una publicació. Les 10 edicions han convertit la iniciativa en referent a Catalunya, amb unes xifres de balanç molt notables: prop de 30.000 alumnes de 73 centre educatius i diferents comarques hi han participat

Aquest any 2021 ja fa 10 anys que ACVIC - Centre d’Arts Contemporànies i el Centre de Recursos Pedagògics d’Osona van plantar la llavor d’Art i Escola, un programa amb l’objectiu d’impulsar la presència de l’art contemporani a l’escola, i que ha establert una xarxa de col·laboracions entre diferents institucions i persones que treballen des de l’àmbit de l’art i l’educació. Les 10 edicions han convertit la iniciativa en referent a Catalunya, amb unes xifres de balanç molt notables: prop de 30.000 alumnes de 73 centres educatius i diferents comarques hi han participat i una setantena de persones han format part de l’equip assessor. Per celebrar la fita, les dues entitats han organitzat un programa d’activitats que inclou exposicions, un seminari de formació per a docents i una publicació, entre altres, i que es desplega al llarg d’aquest any 2021.

Des del 13 de maig i fins al 25 de juliol, ACVIC acollirà ART + ESCOLA + JOC, una exposició, a cura de Toni Garcia, realitzada a partir dels projectes que s’han dut a terme en el marc de la desena edició d’Art i Escola entorn del concepte “joc”. Els alumnes dels 21 centres educatius participants, procedents de les comarques d'Osona, el Moianès, el Ripollès i el Solsonès, han experimentat amb la pintura, la fotografia, l’acció performativa, el vídeo, i han reflexionat sobre la importància de compartir que ofereix l’acció de jugar. Realitzant propostes artístiques que van des de la creació de jocs inventats a una acció expressiva amb pintura, passant per la recerca de jocs tradicionals que es conserven a la memòria de la família i propostes lúdiques i participatives per als visitants de l’exposició.

“En qualsevol de les seves expressions, ja sigui al museu, al teatre, o al carrer, l’art aprofita, durant tot el procés creatiu, els recursos que li ofereix el joc, particularment a l’inici, quan la peça encara només és un propòsit –exposa Garcia–. En aquest punt, l’artista planteja idees espontàniament, fins i tot esbojarradament, i aquestes li permeten imaginar l’impossible, esdevenint així un recurs essencial per apartar momentàniament la tècnica i apropar-se una mica més a les emocions”.

10 artistes de renom se sumen a la celebració.

El Temple Romà de Vic serà l’escenari d’una altra activitat en el marc del desè aniversari d’Art i Escola: l’exposició col·lectiva 'Complicitats', que es podrà visitar des del 21 de maig fins al 27 de juny. La mostra, a cura del crític d’art Miquel Bardagil, reunirá deu artistes de renom –Francesc Abad, Ana Álvarez-Errecalde, Ferran Blancafort, Recetas Urbanas / Santiago Cirugeda, Carme Collell, Toni Ferron, Joan Fontcuberta, Jo Milne, Tere Recarens i Jorge Yeregui– que reflexionen sobre les deu temàtiques explorades pel projecte Art i Escola al llarg d’aquests 10 anys: l’entorn, el temps, la xarxa, la llum, el buit, el caos, el tabú, el refugi, la ficció i el joc.

“Deu anys d’Art i Escola constitueixen una fita remarcable en l’aposta per vincular l’art contemporani amb l’ensenyament i les noves generacions. Una aposta de mèrit i arriscada en el seu moment, i també una cursa de fons, ja que no és un secret la dificultat de les diferents disciplines de l’art contemporani per establir una connexió amb la societat”, escriu Bardagil. “Deu anys després es pot parlar d’una història amb assoliments a partir d’anar buscant i teixint, dia a dia, complicitats i coincidències”.

Una publicació recull la trajectòria d’Art i Escola.

Per celebrar el desè aniversari del programa Art i Escola, també s’ha realitzat una publicació que recull la trajectòria del projecte al llarg de les seves 10 edicions, amb les visions de diverses persones implicades. La presentació tindrà lloc el dijous 27 de maig (17.30 h) al Temple Romà de Vic i serà retransmesa en format virtual a través del canal de Youtube d’ACVIC.

Finalment, dins el programa de celebració, també s’hi inclou l’activitat ja realitzada ‘Goula, projecte d’art, joc i memòria’, una exposició de Montsita Rierola i Jordi Lafon, a cura d’Ana M. Palomo, que es va poder veure de gener a abril al Museu de l’Art de la Pell, a Vic. En el marc del 10è aniversari del projecte, el mes de març va tenir lloc el seminari de formació per a docents ‘L’aire que belluga les coses’, impartit per Montsita Rierola, Jordi Lafon, Assumpta Cirera_Tuti, Ana M Palomo i Eva Marichalar.

Sobre Art i Escola

Art i Escola és un programa impulsat per ACVIC i el Centre de Recursos Pedagògics d’Osona que té com a fita promoure i fer valdre la presència de l’art a les escoles. Proposa un marc per a la reflexió sobre el paper fonamental de l’art en una educació interdisciplinària, que incentiva la capacitat d’expressió, la creativitat i mirada crítica de petits i grans. Al llarg d’aquests 10 anys, 28.253 alumnes de 73 centres educatius hi han participat, realitzant, al llarg de les 10 edicions, 315 projectes diferents. 68 persones han format part de l’equip assessor, i el programa s’ha desplegat a comarques veïnes amb l’ajut d’altres ajuntaments i institucions.

Sobre ACVIC

ACVIC. Centre d’Arts Contemporànies és un equipament cultural públic on es promou la creació, investigació i producció de propostes vinculades a l'art contemporani. Impulsat per l’Ajuntament de Vic i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, i gestionat per H. Associació per a les Arts Contemporànies, el centre acull i interactua amb artistes i actors culturals, tant de l'entorn immediat com de fora, i fomenta la relació entre l’activitat educativa i el territori i la interacció social, creant situacions que possibilitin incorporar nous públics a les activitats artístiques. En la seva producció, també tracta d'incidir en elements controvertits de la realitat social obrint-se a una àmplia tipologia de creadors. Per altra banda, incentiva projectes de recerca que desenvolupen metodologies basades en hipòtesis de treball i la possibilitat de portar-los a terme en un àmbit més experimental.

+ informació

.

Entrades populars