Rutes colombines per Barcelona i Pals, per seguir les petjades del descobridor d'Amèrica | 10 juliol


Rutes culturals d'estiu 2021 amb En Jordi Bilbeny: rutes colombines per Barcelona i Pals

Ruta guiada pels llocs de Barcelona i Pals relacionades amb la figura de Joan Cristòfol Colom, descobridor de les amèriques, amb l'investigador Jordi Bilbeny, cap de recerques de l'Institut Nova Història (INH).

Des que l'historiador peruà Luis de Ulloa, a principis del segle XX, va demostrar amb diversos llibres publicats a França que la figura de l'almirall no és genovesa, com la historiografia nacionalista espanyola i italiana ens volen fer entendre, sinó català i vinculat a la corona catalana, que diversos historiadors, com ara en Jordi Bilbeny, han aportat proves i documentació que revelen aspectes fonamentals de la vida del descobridor, com ara on vivia i on va preparar les seves expedicions.

Les viles de Barcelona i Pals són l'escenari d'unes visites guiades que aprofundeixen el nostre coneixement de la Cataluny medieval i renaixentista i, sobretot, de la gran gesta de la descoberta d'Amèrica, realitzada pels catalans al segle XV.

Una ruta per la Barcelona d'avui que ha conservat rastres i vestigis de la Barcelona on va viure En Colom i on es van desenvolupar alguns dels fets més rellevants dels primers viatges ultraoceànics.

Al llarg del recorrregut descobrirem aquells racons de la ciutat comtal que amaguen històries poc o gens conegudes del nostre passat. Tots hi hem passat per davant més de quatre vegades, però no tenim el costum d'aturar-nos-hi una bona estona i observar el que ens expliquen.

Guiats per en Jordi Bilbeny, que fa trenta anys que investiga aquests aspectes més amagats de la nostra història, aprendrem i recuperarem episodis d'un passat esplèndit.

Són quatre hores i mitja (de 10 a 2/4 de 3) passejant, amb un parada a les 12 del migdia. No hi ha límit d'edat per fer-la, però recomanem que els nens i nenes tinguin un mínim de dotze anys. Qui vulgui, en acabar, té la possibilitat de quedar-se a dinar plegats (el preu del menú no està inclòs al preu de la ruta).

Itinerari:

- Plaça del Duc Medinaccelli: Punt de trobada i inici de la ruta.

- Monument d'en Colom: Descobrirem el que els catalans de final del segle XIX ens van voler dir sobre la participació catalana a l'empresa colombina. Analitzarem el monument a fons i ens sorprendrem de tots els missatges que hi ha representats.

- Claustre de la Biblioteca de Catalunya: A part de ser un dels racons gòtics més emblemàtics de la ciutat, la Biblioteca de Catalunya es troba exactament on hi havia l'antic Hospital de la Santa Creu, dit també d'En Colom.

- Pati de les Dones de l'antiga Casa de la Caritat: És el punt on ens aturarem a fer un petit descans i refrigeri. Edifici netament renaixentista, d'orígens incerts. Segons les recerques d'en Pep Mayolas, aquest indret podia haver estat la Biblioteca d'en Ferran Colom.

- Monestir de Santa Anna (carrer de Santa Anna): Al bell mig del cèntric carrer de Santa Anna es troba aquest monestir mil·lenari on, al 1493 es van celebrar unes Corts Generals de Catalunya, presidides per Ferran el Catòlic. Va ser durant la seva celebració que els reis van signar més de cent documents referits a l'organització de la segona expedició colombina.

- Plaça de la Catedral de Barcelona: Aquí van ser batejats els sis nadius americans que En Colom va portar del Nou Món. També descobrirem que, a començament del segle XVI, hi havia enterrat En Colom. Encara avui es conserva l'escut d'armes dels Bertran en una capella del claustre.

- Santa Maria del Mar: Al barri de la Ribera es troba aquest gran monument religiós, conegut com la Catedral del Mar. El 1466 En Joan Colom i d'altres cinc cavallers van portar el fèretre del rei Pere IV, del Palau Reial fins aquí, on va ser enterrat. Entre la casa dels Colom i l'antic port de la ciutat va tenir lloc una activa vida comercial i marinera, que també va tenir repercussió en els primers viatges al Nou Món.

- Casa dels Colom (carrer Mirallers amb Banys Vells): En aquesta casa hi trobem documentada la família Colom, almenys des del 1398. Era un antic palau amb les cavallerisses adossades. Al segle XVIII es va enderrocar el palau per fer-hi els pisos que hi trobem avui dia. Diversos testimonis, tant en llibres oficials com de la tradició oral, asseguren que aquesta va ser la casa d'En Cristòfor Colom.


Jordi Bilbeny

És llicenciat en Filologia Catalana per la Universitat Autònoma de Barcelona i doctorand en Història Moderna a la Universitat de Barcelona, amb la tesi aturada en ser-li retirat el suport acadèmic. Fou l'iniciador del Simposi sobre la descoberta catalana d'Amèrica, que se celebra anualment a Arenys de Munt des del 2001.

Des del 1990 va ser membre del Centre d'Estudis Colombins fins que l'abandonà per desavinences el 2004 i crea la Fundació d'Estudis Històrics de Catalunya (FEHC), que també abandonà durant l'estiu del 2007, passant a formar part de l'Institut Nova Història el 2008.

Entre els molts llibres i articles que ha publicat sobre el tema de la descoberta catalana d'Amèrica, destaquen: Petit manual de la descoberta catalana d'AmèricaEl dit d'en Colom; La descoberta catalana d'Amèrica; Cristòfor Colom, ciutadà de Barcelona; Brevíssima relació de la destrucció de la Història; La falsificació de la descoberta catalana d'Amèrica.

Dades de l'itinerari

Punt de trobada: plaça del Duc de Medinaceli de Barcelona (a les 10h).
Data: dissabte, 10 de juliol del 2021.
Hora d'inici: les 10 del matí.
Hora de finalització: les 2 del migdia.
Preu no adherits a l'INH: 25€
Preu adherits a l'INH: 20€
Organitza: Institut Nova Història (INH)

D'acord amb les normes del PROCICAT sobre la COVID-19, hem reduït el nombre de participants al 50%. Així, com a molt, hi haurà 20 places disponibles (places per estricte ordre d'inscripció). Adoptarem les mesures de seguretat pertinents: mascareta en tot moment, distància de seguretat i gel hidroalcohòlic. També, sempre que sigui possible, es mantindran les bombolles de convivència.

Per dubtes o d'altres qüestions referents a l'organització o contingut de les rutes:

Gemma (678 301 875) o en Jordi (680 513 802)

+ informació i inscripcions


.




Entrades populars