Cicle de conferències sobre Les Terres de l'Ebre | Memorial 1714 | 12 jul.

Les terres de l'Ebre són les protagonistes del cicle de conferències del Memorial 1714.

Conferència gratuïta.
Online i presencial.
Memorial 1714

Cicle de conferències que el Memorial 1714 dedicat a les Terres de l’Ebre aquest juliol del 2021. En parlaran, específicament, per a conèixer com la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona incideix en el desenvolupament d’aquestes comarques del Principat de Catalunya. 

I en parlar també de la seva vessant històrica, cultural i lingüística es considerarà la unitat existent amb les comarques del nord de País Valencià, així com la comarca del Matarranya, dins de l’Aragó. Aquesta unitat ve de l’antiga Ilercavònia, habitada per la tribu ibèrica dels ilercavons. Aquest és l’espai geogràfic que ocupa la regió central dels actuals Països Catalans del qual el Bisbat de Tortosa i la seva canviant jurisdicció ha donat i encara avui dona notícia d’aquesta antiga unitat. 

El president del Memorial 1714, Jordi Miravet, farà la presentació dels conferenciants i podreu seguir les conferències que us proposen en línia mitjançant l’enllaç https://www.kms.cat/zoom/memorial1714/ i també podeu fer el seguiment presencialment, a la seu del Memorial 1714 de Barcelona, a la Plaça del Fossar de les Moreres, 2-4. 


Dia 8 de juliol del 2021, a les 19 h 
Llengua i societat a les comarques de la diòcesi de Tortosa

A càrrec de Miquel Angel Pradilla Cardona. (Rossell, el Baix Maestrat, 1960). Professor titular de Fonètica i Fonologia i de Sociolingüística al Departament de Filologia Catalana de la Universitat Rovira i Virgili. L’any 2015 va obtenir l’acreditació a Càtedra. Des del 2005 és membre numerari de la Secció Filològica de l’Institut d’Estudis Catalans i membre del Consell Social de la Llengua Catalana de la Generalitat de Catalunya. Des de 2009 és director de la Xarxa Cruscat de l’Institut d’Estudis Catalans, organisme des del qual ha coordinat els informes anuals sobre l’estat de la llengua catalana (2009-2015). A juliol del 2019 ha assumit la presidència de la Societat Catalana de Sociolingüística.


Conferència del 12 de juliol del 2021, a les 19 h. 
Catalunya sud regió del coneixement. La Universitat com a motor del territori.

A càrrec de Mercè Gisbert Cervera. (Tortosa, Baix Ebre, 1964). Catedràtica de Tecnologia Educativa del departament de Pedagogia de la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona especialista en Tecnologies aplicades a l’Educació. Investigadora Principal del grup de recerca consolidat ARGET: Applied Research Group in Education and Technology. Ha estat IP de diversos projectes de recerca sobre Tecnologies i educació d’àmbit Català, Espanyol i Internacional. Coordina, a la URV, el Doctorat Interuniversitari en Tecnologia Educativa (UM, UIB, UdL, URV).Dia 14 de juliol del 2021, a les 19 h 
Les Terres de l’Ebre, un territori divers i de cruïlla. Aspectes de cultura, història i patrimoni.

A càrrec de Victòria Almuni Balada. (La Sénia, Montsià, 1962). Doctora en Història de l’Art per la Universitat de Barcelona, Màster en Noves Tecnologies Aplicades a l’Educació (URV, 2010) i Catedràtica de Geografia i Història a Ensenyament Secundari, responsabilitat que avui desenvolupa a l’Institut la Sénia. Ha estat professora associada a la URV entre el 2012 i el 2017, en didàctica de les Ciències Socials als alumnes del grau d’Educació Primària del Campus Terres de l’Ebre. Com a docent ha col·laborat en projectes didàctics lligats a la història, el patrimoni de les Terres de l’Ebre i les Ciències Socials en general. Forma part del grup impulsor de la xarxa de Competències Bàsiques i del projecte d’Innovació Apadrinem el Patrimoni. El camí de l’aigua a la Sénia dedicat al patrimoni hidràulic vinculat al riu Sénia. Des dels anys 90 ha format part activa del teixit associatiu del territori, en citem una petita mostra. És presidenta del Centre d’Estudis Seniencs, representant del Campus Extens de la URV a la Sénia i vicepresidenta de la Comissió Cívica del Patrimoni de les Terres de l’Ebre, Comissió de la qual en va ser presidenta entre els anys 2012 i 2017.
.

Entrades populars