El Museu del Joguet presenta Nannido, un joc contra els prejudicis vers les persones migrades



El dijous 30 de setembre del 2021 es va presentar el joc Nannido. La vida en joc al Museu del Joguet de Figueres, un joc per trencar amb els prejudicis i estereotips vers les persones migrades. La presentació va anar a càrrec del director del Museu, Josep Maria Joan Rosa, la presidenta de l’associació Amunt i Crits!, Loubna El Hassani, una integrant de l’associació, Habby Jawo, la presidenta de l’associació per les Nacions Unides per Espanya, Eulàlia Pascual Lagunas i l’Alcaldessa de Figueres, Agnès Lladó Saus.

Amunt i Crits! Dones Referents Comunitàries de l’Alt Empordà és una associació de Figueres que facilita l’acollida de les persones migrades a la comarca i que treballa per donar a conèixer les cultures d’origen, els processos migratoris i la diversitat intercultural i de gènere. L’associació dinamitza processos d’acció comunitària per sensibilitzar la societat i trencar amb els rumors, els prejudicis, els estereotips i les actituds racistes que hi són presents i que tenen molt a veure amb els processos migratoris, la vivència de la diversitat intercultural i la convivència. Per facilitar aquest treball de sensibilització, l’associació Amunt i Crits! organitza tallers amb diferents grups de població: estudiants, equips docents d’escoles i instituts, associacions de mares i pares, professionals de l’àmbit social, l’ensenyament i la cultura, entre d’altres.

Nannido. La vida en joc és una versió del tradicional joc de l’oca, que simbolitza el recorregut de la vida humana, plena de fortuna i d’entrebancs. El nom d’aquest joc de l’oca, Nannido, té un gran significat. Nannido és, en llengua fula, la persona que migra. El fula es parla a diferents països africans, com el Senegal, Mauritània, Mali, Guinea, Burkina Faso, Níger, Nigèria o el Camerun, entre d’altres.

En el joc es proposa a les persones que hi juguen que es posin en la pell de les persones migrades, recorrent les caselles que simbolitzen els entrebancs i les dificultats que encaren durant el procés de migració, però també les oportunitats que ofereix. El joc, indicat per a persones a partir de 8 anys, vol contribuir a posar en valor tots els orígens i fer més estrets els vincles entre cultures, sensibilitzar i fomentar els valors que contribueixen a reforçar la convivència i millorar la societat.

Es podrà jugar a Nannido. La vida en joc a la Sala Oberta del Museu del Joguet els dies 16 d’octubre, 6 i 18 de novembre i 11 de desembre i les partides seran obertes a tothom. Així mateix, en un futur es preveu oferir l’activitat a centres educatius de Figueres i de la comarca de l’Alt Empordà.

Els continguts de Nannido. La vida en joc han estat desenvolupats per l’Associació Amunt i Crits! amb l’assessorament del Museu del Joguet de Catalunya. Les il·lustracions són de Maria Triquell i el disseny, de Comoyoko.


.

Entrades populars