Sarrià i Barcelona 1921. Vers la ciutat metropolitana | MUHBA Vil·la Joana | 5 nov.



Sarrià i Barcelona 1921. Vers la ciutat metropolitana

Exposició itinerant commemorativa del centenari de l’annexió de Sarrià a Barcelona.

Inauguració 5 de novembre del 2021, a les 17 hores. Feu la reserva per la inauguració en aquest enllaç.

El proper 5 de novembre, a les 17 hores, s’inaugura a MUHBA Vil·la Joana l’exposició Sarrià i Barcelona, 1921. Cap a la ciutat metropolitana, ideada i creada pel Museu d’Història de Barcelona, a petició del Districte de Sarrià – Sant Gervasi. Aquesta exposició s’emmarca en les activitats organitzades amb motiu del centenari de la agregació del poble de Sarrià a la ciutat de Barcelona.

El comissari de l’exposició és l’historiador Carles Puigferrat i està dirigida pel director del MUHBA Joan Roca. Serà itinerant i estarà exposada fins el 12 de gener a MUHBA Vil·la Joana, data en la qual canviarà d’ubicació a la seu del Districte de Sarrià – Sant Gervasi.

L’agregació al municipi barceloní de la vila i el terme de Sarrià el 1921 va ser una fita transcendental en el camí vers la configuració de la gran metròpoli de Barcelona. Es va obrir llavors un intens debat polític, amb tres protagonistes clau, que jugaven una partida a tres bandes: l’Ajuntament, els partits polítics i els veïns de Sarrià ; en segon lloc l’Ajuntament de Barcelona i, finalment, el Govern espanyol. Com en tot conflicte d’aquesta mena, s’hi barrejava l’activitat pública –amb declaracions en plens, publicació de reials decrets, manifestacions i mítings, fulls volanders i articles a la premsa– amb una altra de despatxos, que va ser fonamental per precipitar els esdeveniments. I, com a escenari de fons, una conjuntura històrica i una determinada correlació de forces que van fer possible l’agregació justament aleshores.

D’ençà del 1897 s’havien succeït nombroses temptatives de Barcelona per fer efectiva l’agregació, que van acabar amb sengles fracassos, gràcies a les bones relacions dels ajuntaments de Sarrià amb el Govern espanyol i la Casa Reial. La conjuntura política, però, canvià radicalment el 1921, i els sectors favorables a l’agregació van aprofitar l’ocasió per aconseguir que s’aprovés el Reial decret d’agregació de Sarrià a Barcelona del 4 de novembre de 1921. La decisió del Govern espanyol va desencadenar un fort moviment d’oposició, i Sarrià va viure un dels moments de més agitació política de tota la seva història.

MUHBA Vil·la Joana, del novembre de 2021 al 9 gener de 2022.

Exposició organitzada amb la col·laboració del Districte de Sarrià-Sant Gervasi.


.

Entrades populars