Exposició: Petromasculinitats | Bòlit Sant Nicolau | Girona | 22 oct.


Petromasculinitats

Amb Cabosanroque, Andrés Hispano, Fèlix Pérez-Hita i Cara Daggett

Comissariat: Arnau Horta

Del 22 d'octubre de 2021 al 9 de gener de 2022
Inauguració, divendres 22 d'octubre a les 18.30h (Inscripcions)

Bòlit_StNicolau 

"Petromasculinitats" pren el títol del concepte que la professora de ciències polítiques Cara Daggett proposa i desenvolupa al seu article "Petro-masculinity: Fossil Fuels and Authoritarian Desire". Tal com posa de manifest el diagrama que Daggett ha creat especialment per a aquesta exposició, el conjunt de qüestions que giren al voltant d'aquest concepte és molt ampli i s'estén a través d'un complex entramat de connexions i correspondències.

El petroli no només representa la base de l'anomenat "capitalisme fòssil", sinó que també ha contribuït històricament a crear una sèrie d'identitats i imaginaris masculins que molt sovint es tradueixen en manifestacions i pràctiques de caràcter autoritari. Des del moment de l'extracció del subsol terrestre fins a la combustió, passant per la distribució i comercialització, el petroli està directament relacionat amb diverses formes de violència.

Més enllà dels imaginaris testosterònics de determinades subcultures de l'automobilisme i el motor, la petjada de la petromasculinitat s'identifica en l'àmbit de la geopolítica, l'economia, la indústria, el treball, la cultura, el clima o el gènere. Aquesta exposició vol posar paraules, imatges i sons a la noció de petromasculinitat i presentar-la com una mirada crítica que resulta molt útil i oportuna en el context de l'actual crisi ecosocial.
 

PETROTUNING Cabosanroque

L'Auto-Tune és un efecte digital que s'utilitza per modificar la tonalitat de la veu i que s'ha convertit en una de les principals senyes sonores del trap i altres subgèneres de la música urbana contemporània. Aquest efecte, del qual es deriva una forma de performativitat vocal radicalment nova, manté una insospitada relació amb el petroli.

Andy Hildebrand va inventar l'Auto-Tune a finals de la dècada dels noranta, aplicant els coneixements que havia adquirit com a especialista en tècniques de prospecció geofísica per a la indústria petroquímica. Mitjançant l'ús d'explosius i micròfons subterranis, Hildebrand podia determinar la ubicació dels jaciments de petroli i el lloc exacte on calia perforar per procedir a l'extracció. Partint d'aquesta curiosa relació genealògica entre l'AutoTune i el petroli, la instal·lació Petrotuning examina la dimensió sonora i eroticosensual de la petromasculinitat.

Tant l'automòbil com la motocicleta han participat tradicionalment d'un imaginari eminentment masculí en què el vehicle es converteix en un apèndix mecànic del cos del conductor. El tub d'escapament, per la seva banda, funciona sovint com un dispositiu de territorialització sonora i una tecnologia ventríloqua a través de la qual el conductor pot executar una inflamada afirmació de la seva masculinitat sense haver de recórrer a la paraula.

Els dipòsits de benzina i els tubs d'escapament que formen part de l'obra Petrotuning recorden les formes voluptuoses dels òrgans sexuals i, al seu torn, suggereixen el caràcter sagrat de les relíquies i les icones religioses. Aquesta ambigüitat formal i iconogràfica reforça la inquietant dimensió sonora d'aquesta instal·lació que apel·la a les profundes contradiccions de la nostra societat petrodependent.


PETROFANÀTICS Fèlix-Pérez Hita i Andrés Hispano

"L'automòbil ha arribat i gairebé totes les coses canviaran a causa de tot allò que l'acompanyarà en el futur. Canviaran les guerres i canviarà la pau. Fins i tot la forma de pensar de la gent canviarà d'una manera subtil a causa de l'automòbil". Són les paraules de l'inventor i empresari Eugene Morgan, interpretat per Joseph Cotten, en una escena de la pel·lícula The Magnificent Ambersons, dirigida per Orson Welles l'any 1942.

Adreçades als comensals d'un sopar de l'alta societat a la Minneapolis de finals del segle XIX, les reflexions de Morgan anticipen els efectes de l'"automobilització" del món, un procés de transformació planetari que s'ha produït en paral·lel i de forma articulada amb l'expansió del model capitalista i la globalització. Més enllà de contribuir de forma substancial a la transformació material del món i a l'avanç de l'antropocè i el capitalocè, l'automòbil també ha transformat, efectivament, la mentalitat de les persones.

A més de l'economia política dels combustibles fòssils, assenyala Cara Daggett al seu article dedicat a la petromasculinitat, també és important entendre les seves dimensions psicoafectives; parant atenció als desitjos, les angoixes i les inseguretats (vinculades molt sovint a qüestions relacionades amb el gènere) d'aquelles persones i grups amb una identitat lligada a les petrocultures.

Realitzat a partir de fragments audiovisuals procedents de pel·lícules, sèries, documentals, videoclips i altres materials obtinguts d'Internet, el videoassaig Petrofanàtics examina la dimensió psicoafectiva de la petromasculinitat i presenta l'automòbil com una pròtesi identitària al servei d'una inflamada i prepotent performativitat masculina.



Bòlit_StNicolau
Plaça de Santa Llúcia, 1
Girona, Catalunya


Activitats relacionades

Visita comentada a "Petromasculinitats"

A càrrec d'Arnau Horta

Dissabte 23 d'octubre de 2021 a les 11 h
Bòlit_StNicolau

Inscripció gratuïta prèvia aquí
Amb interpretació simultània en llengua de signes



Visita comentada a "Petromasculinitats"

A càrrec d'Arnau Horta

Dissabte 27 de novembre de 2021 a les 12 h
Bòlit_StNicolau

Inscripció gratuïta prèvia aquí


.

Entrades populars