Timoteus Anggawan guanya la Han Nefkens - Loop Barcelona Video Art Grant 2021


Timoteus Anggawan Kusno guanya la Han Nefkens Foundation - Loop Barcelona Video Art Production Grant 2021, en col·laboració amb la Fundació Joan Miró

L’artista indonesi Timoteus Anggawan Kusno (nascut el 1989) és el guanyador de la Han Nefkens Foundation - Loop Barcelona Video Art Production Grant 2021, un premi atorgat en col·laboració amb la Fundació Joan Miró, l’Inside-Out Art Museum de Pequín, el MoCA de Taipei, l’ILHAM de Kuala Lumpur, el Centre d’Art Contemporain de Ginebra i l’Art Hub Copenhagen. Kusno ha estat seleccionat pels seus vídeos captivadors i calidoscòpics, que construeixen un llenguatge poderós entorn de la nostra relació com a humans contemporanis amb el món. El jurat en destaca «l’ús tan hàbil que fa del so, així com el tractament fascinant de la mitologia i de les formes artístiques tradicionals. […] Els vídeos artístics de Kusno transmeten maduresa per la seva eficiència visual i econòmica.» Timoteus Anggawan Kusno obtindrà 15.000 dòlars per finançar una nova obra, que es presentarà per primera vegada a la Fundació Joan Miró. Posteriorment, la nova creació es podrà veure al MoCA de Taipei, a l’ILHAM de Kuala Lumpur, al Centre d’Art Contemporain de Ginebra, a l’Art Hub de Copenhagen i a l’Inside-Out Art Museum de Pequín.

En paraules del mateix Kusno, «Com a espectador, les imatges en moviment em proporcionaven forats pels quals esquitllar-me, per submergir-me en allò desconegut i reflexionar sobre el nostre bagatge des d’un punt de vista personal, cosa que connecta inevitablement amb les nostres experiències i el nostre context col·lectius. Pensar que les meves obres ressonen amb les experiències d’altres persones és molt enriquidor. Estic agraït de poder continuar endavant i fer projectes en aquests temps tan difícils, en aquests anys d’incerteses. Agraeixo a la Han Nefkens Foundation - Loop Barcelona, en col·laboració amb la Fundació Joan Miró, que m’hagin atorgat el seu premi per a la producció 2021. Serà molt estimulant treballar plegats.»

La Han Nefkens Foundation i el festival Loop Barcelona van establir el 2018 la Han Nefkens Foundation - Loop Barcelona Video Art Production Grant, una beca per a la producció de videoart. L’artista (o el col·lectiu artístic) guanyador rep 15.000 dòlars per finançar una nova obra. Amb l’objectiu de consolidar la carrera d’artistes emergents i prometedors, aquesta dotació es destina a creadors menors de 40 anys (nascuts a partir de 1981), residents a l’Àsia i que comptin amb una trajectòria sòlida però que encara no hagin obtingut el reconeixement de cap institució artística internacional destacada.

El jurat que va seleccionar Kusno estava presidit per Han Nefkens, fundador de la Han Nefkens Foundation, i format per Emilio Álvarez (fundador de LOOP Barcelona), Marko Daniel (director de la Fundació Joan Miró de Barcelona), Carol Yinghua Lu (directora de l’Inside-Out Art Museum de Pequín), Huai-ya Lin (investigadora del MoCA de Taipei), Jacob Fabricius (director de l’Art Hub de Copenhagen), Rahel Joseph (directora de l’ILHAM de Kuala Lumpur) i Andrea Bellini (directora del Centre d’Art Contemporain de Ginebra). La deliberació va tenir lloc en presència de Hilde Teerlinck (directora general de la Han Nefkens Foundation) i d’Alessandra Biscaro (coordinadora de la Han Nefkens Foundation). Els artistes van ser proposats per crítics i comissaris d’art reconeguts internacionalment (nomenats per cada institució participant). Aquest any 2021 han estat William Tang, Deborah Joyce Holman, Grace Samboh, Hao Hu, Henry Heng Lu, Joowon Park, Joselina Cruz, Mark Teh Kah Weng, Mohamed Almusibli, Vdrome (Filipa Ramos i Andrea Lissoni), Wei Yu, Shuai Yin i Zhang Xu Zhan.

Timoteus Anggawan Kusno és un artista que crea i presenta les seves obres en un gran ventall de mitjans: instal·lacions, dibuixos, imatges en moviment i projectes institucionals. Les narratives que proposa traspassen els límits entre ficció i història, o entre imaginació i memòria. Kusno s’interroga sobre el colonialisme del poder i allò que ha restat ocult. Ha mostrat el seu treball en institucions i biennals culturals d’arreu del món, com ara el Mumbai City Museum (Índia), el Museu de Belles Arts de Brussel·les, la Biennale Jogja XIV (Equator #4: Indonesia-Brazil) i la 13a Biennal Gwangju (Corea del Sud), entre d’altres. A més, les seves obres formen part de les col·leccions del National Museum of Modern and Contemporary Art (MMCA) de Seül (Corea) i del Museum of Contemporary Art (MoCA) de Taipei. Actualment col·labora amb el Rijksmuseum (Amsterdam) en el desenvolupament d’un projecte com a resposta als artefactes i a la llarga història de les ferides i resistències colonials, per a l’exposició Revolusi! (2022). A banda de les seves creacions artístiques, des de 2013 està al darrere del Centre for Tanah Runcuk Studies (CTRS), una institució (fictícia) que desenvolupa estudis experimentals sobre un territori (perdut) de les Índies Orientals Neerlandeses anomenat Tanah Runcuk, i en què participen historiadors, etnògrafs, altres artistes, curadors i escriptors.

Imatge: Others or 'Rust en Orde' ©Timoteus Anggawan Kusno, 2017


.

Entrades populars