El 10è Festival d’Arts Lumíniques Llum BCN transforma el Poblenou i Sant Martí | 5-7 nov.


Després d’un any i mig de pausa obligada, aquest novembre torna, als carrers de Barcelona, el Festival d’Arts Lumíniques Llum BCN, que enguany arriba a la seva desena edició. Aquest matí se n’ha fet la presentació a càrrec dels seus comissaris, Maria Güell, José Luis de Vicente i Oriol Pastor.

Llum BCN va començar l’any 2012 a Ciutat Vella i sis anys més tard es va establir al Poblenou i al 22@, on s’ha convertit en un esdeveniment únic per la seva singularitat artística i la resposta massiva de visitants. El 2020 va registrar 200.000 assistents, que en molts casos van tenir l’oportunitat d’explorar indrets que normalment són d’accés restringit. El festival i el barri es retroalimenten, ja que la màgia de la llum i la tecnologia crea noves centralitats, reinventa i resignifica l’espai urbà, i posa en valor les diverses arquitectures postindustrials d’aquest nucli: naus, xemeneies i també la buidor d’alguns solars.

Llum BCN és un gran laboratori del paisatge nocturn a l’aire lliure en què, durant tres nits, s'hi reuneixen exploradors creatius de totes les disciplines: el disseny d’il·luminació i d’entorns interactius, l’arquitectura, l’audiovisual expandit i les arts en viu. Per sobre del seu caràcter festiu i del seu caràcter efímer, Llum BCN suposa també una oportunitat per qüestionar i desafiar les visions preconcebudes sobre l’espai públic a través de nous models de participació.

Enguany, Llum BCN inclou una trentena de propostes gratuïtes i per a tots els públics, amb artistes de renom internacional com Eugènia Balcells, Quiet Ensemble, Ben Kreukniet, Nonotak o Pablo Valbuena, juntament amb la participació de professionals locals –Xavi Bové, Lucas Gutiérrez, Jordi Mitjà, OnionLab, Playmodes, Guillermo Santomà, Lolo & Sosaku, Tigrelab i unparelldarquitectes– i les escoles de disseny, arquitectura, art i il·luminació de la ciutat. També en això Llum BCN és pioner.

La situació actual s’ha afrontat com una oportunitat per expandir el festival per tot el districte de Sant Martí. El setze centres d’estudi mostraran els seus projectes al Parc del Centre, mentre que les quinze instal·lacions artístiques es distribuiran per la façana del Disseny Hub i la Torre Glòries, la platja de la Mar Bella, Can Ricart, Ca l’Alier, Hangar, Utopia 126, el Casino de l’Aliança, la Nau Revolution, el MUHBA Oliva Artés, el Museu Can Framis, el Campus del Poblenou, l’espai Ideal o el recinte d’Autocars Calella.

Tot i que es permetrà l’accés lliure, s’oferirà l’opció de realitzar reserva prèvia per a dotze espais diferents en aquest enllaç, per estalviar-se les cues i planificar la visita amb més comoditat. En la majoria d’espais es farà un passi cada mitja hora, tret del Parc del Centre, on s’han delimitat dos recintes amb passis de 50 minuts. L’obertura de portes observarà aquesta freqüència, però es recomana arribar una estona abans per agilitar-ne l’entrada.


.

Entrades populars