Conferència: La conquesta catalana de Sicília malgrat l'oposició d'Aragó | Manel Capdevila | Plural 21 | 13 des.


LA CONQUESTA CATALANA DE SICÍLIA MALGRAT L'OPOSICIÓ D'ARAGÓ

Conferència sobre història de Catalunya de l'investigador Manel Capdevila. En el marc del cicle de conferències de La Gota Catalana, coordinada per en Lluís Botinas a Plural 21. 


La troballa de documents papals reforcen la tesi de l'investigador Manel Capdevila, qui des del 2009 defensa que Catalunya era un regne i que la poc coneguda conquesta catalana de Sicília així ho demostra. 

El Papa francès Marti IV va excomunicar al rei català Pere el Gran i va atorgar el títol de Rei d'Aragó a Carles d'Anjou. Això succeí quan els aragonesos i els mallorquins donaven suport als francesos. Per aquest motiu, quan Pere el Gran va conquerir Sicília, va fer-ho únicament com a Rei de Catalunya i de València, fet que demostra que Catalunya era un regne. Aquesta tesi invalida les teories defensades per la historiografia espanyola que asseguren que Catalunya mai fou un regne i sempre fou només un comtat. Pere el Gran, a més, va rebre, a la vila siciliana de Caltabellota (Catalabelota), el títol de Rei de Trinacria, nom de Sicília en temps de la Magna Grècia, quan Arquimedes defensà Siracusa, capital de l'Illa. 


Manel Capdevila i Maresma (Arenys de Mar, 1945) és enginyer de sistemes, consultor i expert en història. Especialitzat en ciència medieval relacionada amb l'astronomia, l'alquímia catalana i la ciència nàutica (instruments, taules de navegació i portolans, pólvora catalana, ampolleta catalana...). Es un dels principals investigadors en història del nostre país i membre de l'Institut Nova Història (INH).


Data: 13 de desembre del 2021, a les 19.30h
Lloc: Plural 21 (Passatge Gaiolà, 24, Barcelona)
Entrada gratuïta. No cal reserva prèvia.




Entrades populars