Exposició: El llibre dels silencis i dels sorolls | Joanpere Massana | Anquins | Reus


Joanpere Massana
El llibre dels silencis i dels sorolls

Del 4 de febrer al 12 de març de 2022
Galeria Anquins, Reus

Quines mirades podem fer respecte de l’obra d’en Joanpere Massana? L’obra de Massana cal mirar-la de prop i de lluny. De prop per veure la incorporació matèrica, les capes, les textures, els objectes, el treball sobre un mateix punt. I de lluny per captar la dimensió de la jugada que ens ofereix aquest artista-poeta-recercador. 

Sense aquest doble joc de perspectives, l’obra de Massana no pot ser captada ni en la intensitat del seu treball ni en els missatges universals i atemporals que vol transmetre. L’obra de Massana cal mirar-la des de l’arrelament i cap a l’envol. Des d’un arrelament a la mare Terra i tot allò que la construeix i la condiciona (sobre tot l’aigua, els núvols, la vida vegetal,...). Però també cap a l’envol líric, cap al món dels somnis i de les esperances, cap a la recerca o la reinvenció de temps o espais perduts o ignorats. Peu a terra i mirada llarga. 

I l’obra de Massana cal mirar-la des de l’amor i des de la lluita. Des de l’amor pel treball constant, per la recerca, per la voluntat d’ajudar a repensar, per l’expressió fluida, per fer-se entenedor i per una terra concreta que coneix i estima. I des de la lluita de qui vol anar sempre un pel més enllà, de qui cerca noves matèries i noves expressions, de qui no ho té fàcil i, a sobre, no busca la facilitat. Per a un espectador la projecció de la mirada sobre l’obra d’en Joanpere Massana no és fàcil, però no és impossible. Perquè és alhora exigent i embolcalladora. Perquè és alhora matèrica i feta de la tela dels somnis. Perquè és alhora concreta i creadora d’expectatives. 

Massana ens mira, a través de la seva obra, amb una mirada oberta, clara i expectant; que busseja en les profunditats, però també arran; analitzadora i expectant; acollidora i exigent. Per part nostra, la mirada sobre l’obra de Massana ens interpel·la des de la perspectiva d’un goig exigent per a l’esperit, ens amara com un senyal de civilització i ens ajuda a aconseguir el punt necessari per a comprendre el món i per a comprendre’ns (i això, a vegades, és el més difícil d’assolir). Mireu. Mirem. Mirem-nos. 

Antoni Gelonch, director de la Col·lecció Gelonch Viladegut, Acadèmic d’Honor de la Reial Acadèmia de Belles Arts de Sant Jordi.

Horaris: de dimarts a divendres, d’11 a 13,30 h. i de 17 a 20 h. dissabtes: d’11 a 13,30 h.

Catàleg de l'exposició

Galeria Anquins
Campoamor, 2
Reus, Catalunya


.

Comentaris

Entrades populars