Exposició: Tàpies. Malenconia | Fundació Antoni Tàpies | Inauguració 15 març


Exposició centrada en l’obra d'Antoni Tàpies produïda a la primera meitat de la dècada de 1990. Durant aquests anys, l'artista sembla dominat per una certa malenconia, tot i l’èxit aconseguit, malgrat ser un moment farcit d’exposicions i de premis, i amb la creació i l’obertura de la Fundació que duu el seu nom. Tàpies vivia un període en què feia referències constants a la mort i, més específicament, al dolor físic que la vida porta implícita. Sembla que Tàpies començava a ser conscient del pas inexorable del temps i de la seva edat avançada.

Paral·lelament, la caiguda del mur de Berlín el 1989 i la posterior descomposició del món soviètic van significar el fracàs del projecte polític amb el què havia simpatitzat. Per ell, com per alguns intel·lectuals i artistes d’esquerres de la seva generació, l’esfondrament del socialisme d’estat semblava haver exhaurit la trajectòria històrica del mateix socialisme, i el capitalisme es presentava com un horitzó insuperable en què la utopia ja no era possible i el passat quedava reduït a la seva dimensió totalitària.

Durant aquests anys, conflictes com ara la guerra de Bòsnia, que Tàpies va sentir molt propera quan va visitar Venècia per preparar la seva intervenció a la Biennal del 1993, o el genocidi de Ruanda, que ell llegia als diaris i veia a la televisió, van deixar la seva empremta en algunes obres d’aquest període, en què sovintegen imatges d’embolcalls mortuoris, d’ossos i de cranis, i d’al·lusions a la mort i al dolor. 

L’exposició inclou obres molt representatives com Embolcall (1994), Rèquiem (1995) i Dukkha (1995) al costat d’obres que encara no s’han exposat mai com ara Quatre elements (1992) i Abans-després (1994).

Tal com explica Tàpies al documental realitzat per Gregory Rood per a la BBC el 1990, i que també acompanya l’exposició, algunes obres d'aquest període no fan una al·lusió al dolor i al patiment per victimitzar-se, o per abandonar-s’hi, sinó per ser-ne conscient, per trobar maneres de conviure-hi, de superar-ho i, potser, malgrat tot, d’atènyer la felicitat.


Tàpies. Malenconia
16.03.2022 – 25.09.2022

Inauguració: Dimarts, 15 de març del 2022, de 19.00 a 21.00 h. Entrada lliure.
Comissària. Núria Homs.

Fundació Antoni Tàpies
Carrer Aragó, 255
Barcelona, Catalunya


Imatge: Antoni Tàpies. Dukkha, 1995. Tècnica mixta i assemblage sobre fusta. 195,5 x 296 cm. Col·lecció particular, Barcelona. © Comissió Tàpies / Vegap, 2022. De la fotografia: © Foto Gasull, 2022.


.


Entrades populars