Exposició: El Camp d’elles | Casa de la Cultura | Sant Cugat del Vallès | Fins 23 abril



Exposició:
El Camp d’elles
Del 10 de març al 23 d'abril del 2022

SALA D’EXPOSICIONS DE CASA DE CULTURA
Carrer Castellví, 8
Sant Cugat del Vallès, Catalunya

“El camp d’elles” parla del territori a través de les veus de les dones que l’habiten. Les imatges i les paraules ens apropen a les seves vivències en un entorn únic, que les va polint com pedra dins l’aigua.

Cadascuna ha fet un camí diferent d’anada i tornada. Amb el seu retrat, es completa una geografia humana feta d’experiències tan variades com els corriols i les muntanyes que formen part del seu paisatge. És un intent de captar una realitat que està en constant transformació i que ens fa reflexionar sobre aspectes d’aquest camp immens que és la condició femenina. 

Una realitat que fa vuitanta anys estava sotmesa al determinisme del context i que s’ha anat transformant dràsticament fins a generar noves maneres de viure en aquest “Camp d’elles.”

Mònica Pagès i Laura Van Severen

__

El Camp d’elles reuneix 16 fotografies de Laura Van Severen i una sèrie de textos de Mònica Pagès que parlen d’un territori, Campelles (Ripollès), a través de les veus de les dones que l’habiten. Es tracta d’un treball que reflexiona sobre alguns aspectes de la condició femenina, els quals parteixen d’un context particular per parlar-nos de quelcom universal.

El camp d’elles és un projecte seleccionat a la Convocatòria de Projectes en Obert 2022 de l’Ajuntament de Sant Cugat. El projecte compta amb el suport de Sorea i del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, i amb la col·laboració de EGM. L’exposició forma part del programa d’activitats del 8 de març del 22022, de l’Ajuntament de Sant Cugat.

__

Imatges, paraules i paisatges ens evoquen una visió diferent del concepte de feminitat i de la dona actual, protagonista de la vida quotidiana del petit poble de Campelles. La felicitat, les pors i els records viscuts de diferents generacions femenines en un entorn rural són el que la fotògrafa Laura Van Severen i la periodista Mònica Pagès han sabut copsar en essència per aquesta exposició. Fotografia i text s’entrellacen per explicar-nos com les dones campellenques s’han involucrat amb el seu poble. Com l’han viscut, com se’l fan seu i què n’esperen. 

Aquest treball no és tan sols un testimoni i canvi de punt de vista de la manera d’entendre l’empoderament femení actual; és també una travessia que ens transporta mil anys enrere i que ens ensenya que les dones no sempre han estat valorades i enteses de la mateixa manera.

La mateixa història del poble és la que ens mostra la importància de la presència femenina a Campelles des de temps remots. Un punt de partida que s’inicia molt abans de l’any mil amb dos dels grans noms de la història de Catalunya: la comtessa Guinidilda, dona del comte Guifré el Pelós. En aquell temps, quan les dones podien ser poderoses com els seus marits i escoltades per consolidar aliances, Guinidilda va rebre en herència unes terres campellenques i es convertí, doncs, en la primera dona documentada entorn del poble
.
El poder comtal femení a Campelles no es va aturar aquí, sinó que va créixer i es va consolidar gràcies a una altra dona, Gurgúria, qui al mateix segle IX va ingressar com a monja al monestir de Sant Joan de les Abadesses, on hi aportà com a dot un terreny de la part baixa del poble campellenc que tocava al riu Freser.

És notable destacar com l’abadessa del monestir santjoaní, Emma, filla dels comtes Guinidilda i Guifré, acaba sent la propietària d’aquest indret pròxim a les terres que havia heretat la seva mare. Així és com Campelles acaba sota el domini femení de les abadesses, durant una bona colla d’anys des del 900 fins al 1097.

La constància i l’empeny per la feina ben feta sempre ha caracteritzat les dones campellenques i n’és
exemple Bartomea Tor, la primera batllessa de Campelles nomenada per l’almoiner del monestir de Ripoll el 20 de juny de 1527. I si les coses van mal dades és quan es fan encara més valentes, recordant el coratge i l’exemple de la vídua Maria Pau del Baell, qui empenyorà la seva casa per poder pagar la dot a finals del segle XVII, en plena època moderna.

En l'actualitat totes seguiran el seu camí, algunes mantenint la nissaga familiar agrària, d’altres obrint nous horitzons que potser les faran allunyar del seu poble. Malgrat les adversitats i el futur incert, s'adonaran que aquell petit clot entre muntanyes és el seu món i és el que les fa fortes.

Cada una ha traçat diferents camins amb una motxilla carregada d’experiències a l’esquena. Les seves
condicions, maneres de pensar, penúries i privilegis han estat ben diversos al llarg del temps, però a totes elles les uneix un mateix punt: el seu poble, el seu origen. És Campelles. És el “Camp d’Elles”.

Laia Cutrina Gallart
Campellenca i historiadora de l’Art

__

ACTIVITATS RELACIONADES

DIJOUS 10 DE MARÇ, A LES 19 H

Taula rodona “Vides particulars, històries universals” amb Mercè Ibarz i Taté Cabré. Modera: Mònica Pagès. Taula rodona enfocada a parlar de les vides de les persones en un entorn concret i debatre sobre testimonis i vivències que poden esdevenir universals, perquè comparteixen una mateixa essència, siguin d’on siguin.

Amb la participació de: Tate Cabré, periodista cultural i autora de Parlen les dones. Sant Cugat del Vallès, 1912-1936, i Mercè Ibarz, periodista cultural i autora de Tríptic de la terra. Modera la taula, Mònica Pagès, periodista cultural i co-autora del projecte “El camp d’elles”.

DIJOUS 10 DE MARÇ, A LES 20 H

Inauguració de l’exposició, a càrrec de Mònica Pagès i Laura Van Severen.

Inauguració de l’exposició a càrrec de les artistes del projecte. Aquesta activitat preveu una presentació a la mostra.

DISSABTE 28 DE MARÇ, A LES 11 H

Art en família. “Imatge i paraula”, a càrrec de Mònica Pagès i Laura Van Severen

Exploració de Sant Cugat a la recerca d’una petita història per plasmar amb la imatge i la paraula. Aprendrem a fer un retrat fotogràfic i una entrevista a una persona desconeguda per descobrir noves realitats del municipi. Per a famílies amb nens a partir de 8 anys.

Activitats gratuïtes amb aforament limitat. És necessària la confirmació d'assistència a través del correu: casaaymat@santcugat.cat

.

Entrades populars