Isa Basset, Toni Coromina, Emili Vilamala i Roser Iborra a l'ACVIC | Vic | Fins 30 abril


ACVIC estrena dues exposicions sorgides dels seus exitosos cicles artístics. Per una banda, el Centre d’Arts Contemporànies de Vic fixa la mirada en la dissenyadora Isa Basset i la seva prolífica col·laboració amb el periodista Toni Coromina. Per l’altra, el cicle ‘Relats fotogràfics’ exposa una fotografia de gran format d’Emili Vilamala formant tàndem amb l’escriptora Roser Iborra. Les exposicions s’han inaugurat aquest divendres i es podran visitar fins al 30 d’abril.

A ‘L’un per l’altra’, ACVIC ressegueix la relació artística que van mantenir durant tres dècades Isa Basset i el periodista i escriptor Toni Coromina, desaparegut a finals de 2020, i que els va portar a treballar conjuntament per a publicacions com El 9 nou, El pardal moderat i El Ter. "Un dels punts més atractius de la mostra rau en la multiplicitat de formats, suports i tècniques amb què l’artista treballa", afirma Mia Güell, professora de la UVic-Universitat Central de Catalunya. "El resultat són unes il·lustracions que desprenen bonhomia, sentit de l’humor, desgavell i a voltes alegria i autenticitat". "El fet de comptar amb peces de diferents èpoques brinda, a més, la possibilitat de contemplar-ne l’evolució", afegeix. Coromina era l’encarregat de realitzar els textos de les il·lustracions de Basset i de triar-ne els temes.

ACVIC enceta també una nova proposta del cicle ‘Relats fotogràfics’, amb una instantània de gran format del fotògraf Emili Vilamala que s’acompanya d’un text de l’escriptora Roser Iborra. Es tracta d’una impressionant foto titulada ‘El gran núvol’, realitzada el març de 2020 i on es pot veure un espectacular núvol en forma cònica. "Hi ha persones que viuen a l’aguait de cada instant irrepetible i ho saben veure i ens tornen, generosos, la mirada", afirma Iborra sobre el fotògraf en el seu text. "Llavors aixequem una mica el cap i eixamplem el cor que tenim travat amb mil i un tràfecs. I ens adonem que no som ni més ni menys que un bri d’herba, que una flor. Ni més ni menys que un núvol fet d’aigua adormida i de pols d’estrelles", afegeix. A l’acte d’inauguració, han assistit Basset, Vilamala i Iborra que, en un breu parlarment, s’han mostrat agraïts per poder exhibir els seus treballs a ACVIC. També han intervingut les professores Mia Güell i Montsita Rierola, que han col·laborat amb l’exposició de Basset, i Anton Granero, director d’ACVIC.

Isa Basset

Isa Basset Mallol (Viladrau, 1961). Qui la va ensenyar a treballar i estimar l’art fou el mestre i amic Ferran Sanz. La primera exposició que va fer va ser a l’entrada de l’hotel familiar quan tenia 10 anys. Ha realitzat diferents cartells –Els Pastorets, la Mostra Gastronòmica, Carnestoltes, Sant Jordi, Jornades de Psiquiatria, Jornades de Traducció i Interpretació, Festa Major, Mercat del Ram, entre d’altres-. Treballa al seu taller, on imparteix classes d’art per a nens i nenes, creant obres plenes de color. També acompanya en el seu procés creatiu a persones vinculades a ADFO i Osonament. És membre del col·lectiu Cocococomic. Ha coordinat durant setze anys el projecte “Parelles Artístiques”. Ha il·lustrat els contes Amb ulls de gos, La gallina cluck-cluck, La Rita i en Kubala -l’autor del qual va ser Toni Coromina- i Bon dia nit. Va col·laborar amb Coromina per a la revista El Ter de Manlleu des de 1996 fins al 2020.

Emili Vilamala

Emili Vilamala Benito (Sant Bartomeu del Grau, 1954). Fotògraf autodidacta amb diversos premis i reconeixements com la medalla de bronze a la Biennal Internacional Europa 1983 o Artist Fédération Internationale de l'Art Photographique 1992. Ha exposat col·leccions com Les Costes Males, Roques i aigua o Fàbrica del Sucre en runes. Ha publicat dos llibres; 1982-2007, 25 anys de fotografia i Petit recorregut d'una garsa en un dia qualsevol. Ha publicat fotografies a National Geographic Amèrica Llatina del treball El ojo del fotógrafo, al calendari 2021 de World Meteorological Organization i a Descobrir Catalunya, entre d’altres.

Roser Iborra

Va néixer a Alpens. Ha escrit contes per a Cavall Fort. Ha publicat reculls de contes i adaptacions de contes populars. Va guanyar el premi Rovira Redorta amb les proses poètiques Flors. Va quedar finalista del premi Miquel Arimany de poesia 2015 amb Cançons de bressol per a Centaures i té obra inèdita.

ACVIC

ACVic Centre d’Arts Contemporànies és un equipament cultural públic on es promou la creació, investigació i producció de propostes vinculades a l'art contemporani. Impulsat per l’Ajuntament de Vic i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, i gestionat per H. Associació per a les Arts Contemporànies, el centre acull i interactua amb artistes i actors culturals, tant de l'entorn immediat com de fora, i fomenta la relació entre l’activitat educativa i el territori i la interacció social, creant situacions que possibilitin incorporar nous públics a les activitats artístiques. En la seva producció, també tracta d'incidir en elements controvertits de la realitat social obrint-se a una àmplia tipologia de creadors. Per altra banda, incentiva projectes de recerca que desenvolupen metodologies basades en hipòtesis de treball i la possibilitat de portar-los a terme en un àmbit més experimental.

Imatge: El fotògraf Emili Vilamala posa al costat de la foto protagonista del cicle 'Relats fotogràfics' i junt a l'escriptora Roser Iborra, autora del text.


Entrades populars