Els arxius fotogràfics de Joana Biarnés, Oriol Maspons, Leopoldo Pomés o Ramón Masats



La Fundació Photographic internacionalitza els arxius fotogràfics de Joana Biarnés, Oriol Maspons, Leopoldo Pomés o Ramón Masats amb exposicions a Berlín i Arlés

Alemanya acull fins al maig la primera mostra antològica a Europa de Joana Biarnés , qui va ser la primera dona fotoperiodista d'Espanya, i França inaugura aquest cap de setmana la mostra col·lectiva “Toros y toreros” , que inclou emblemàtiques fotografies sobre tauromàquia de Pomés , Maspons i Massats .

La Fundació Photographic representa, gestiona i difon arxius fotogràfics històrics de gran valor com els d' Oriol Maspons, Leopold Pomés, Ferran Freixa , Jacques Léonard, Joaquín Tusquets de Cabirol, Isabel Azkárate o Joana Biarnés.










1_ "Espera", de Leopoldo Pomés. 1957 | 2_ III, de la sèrie pel llibre "Toreu de Saló". 1963 (Ed. Lumen), Oriol Maspons | 3_ XIV, de la sèrie pel llibre "Toreu de Saló". 1963 (Ed. Lumen), Oriol Maspons 4_ "Flamenca", de Ramon Masats. Jerez de la Frontera. 1960

FOTOGRAFIES DE LES EXPOSICIONS

La Fundació Photographic fa més de dues dècades que defensa els valors de la fotografia documental com a eina útil per comprendre el món i afavorir la transformació social. Photographic representa arxius fotogràfics històrics , a més d'organitzar l'exposició World Press Photo a Barcelona des de fa 18 anys; fomentar el desenvolupament de futurs professionals a través de la Beca Joana Biarnés per a Joves fotoperiodistes ; atorgar el Star Photobook Dummy Award , premi internacional per a maquetes de fotollibre, i donar suport a més de 70 socis de la Fundació, tots professionals de la fotografia .

Photographic gestiona directament i també dóna suport a la tasca dels hereus de diversos arxius fotogràfics fonamentals per a la nostra memòria històrica per tal d'assegurar-ne la bona conservació, catalogació i difusió, així com el reconeixement públic i institucional merescut, a través de l' organització d'exposicions i activitats divulgatives . Els serveis de representació que ofereix l'equip de Photographic a autors i/oa les seves famílies contemplen la investigació , l' assessoria , la creació d' eines de gestió i el disseny personalitzat d'estratègies de promoció , el comissariat d'exposicions , la venda de còpies certificades i la internacionalització del seu llegat.

Entre els arxius que representa Photographic, hi ha els d' Oriol Maspons (Barcelona, ​​1928 – 2013), renovador del llenguatge fotogràfic durant la dècada dels 70; Leopoldo Pomés (Barcelona, ​​1931-Girona, 2019), Premi Nacional de Fotografia el 2018 i fotògraf de la sensualitat durant la gris Espanya del franquisme; Ferran Freixa (Barcelona 1950 – Sant Vicenç de Montalt, 2021), recentment mort i tot un referent del documentalisme subjectiu i la representació arquitectònica; Joaquín Tusquets de Cabirol (Barcelona, ​​1904-1979), químic i apassionat de la fotografia que va retratar la vida quotidiana durant la postguerra; Jacques Léonard (París, 1909 - l'Escala, 1994), autor del fons fotogràfic més gran sobre els gitanos a la Barcelona del s.XX i que Photographic ja ha donat a conèixer també a França i Canadà; Isabel Azkárate (Sant Sebastià, 1950), la primera dona fotoperiodista d'Euskadi, encara en actiu, i testimoni d'excepció dels anomenats anys de plom al País Basc , o Joana Biarnés (Terrassa, 1935 - Barcelona, ​​2018), la primera dona fotoperiodista d'Espanya, l'obra de la qual ofereix una perspectiva única de l'època de la transició.

Entre els arxius assessorats per la Fundació Photographic, destaca el de la fotògrafa Mey Rahola (León, 1897 - Vaucresson, França, 1959) que veurà reconeguda la seva obra i trajectòria en una exposició individual al Museu Nacional d'Art de Catalunya a finals de aquest any.

Els toros de Pomés, Maspons i Masats, a FrançaLa galeria Anne Clergue, a Arlés (La Provença, França), inaugura aquest cap de setmana l'exposició col·lectiva Toros i Toreros , un viatge en blanc i negre pel món de la tauromàquia des dels anys 50 fins a l'actualitat , al que destaca la mirada de tres fotògrafs catalans d'avantguarda reunits per primera vegada en una galeria d'art francesa, Leopoldo Pomés , Oriol Maspons i Ramón Masats , als quals se suma també un fotògraf mexicà actual, Carlos Cazalis.

De Leopoldo Pomés s'exposen fotografies del seu llibre “Toros”, publicat el 1996. D'Oriol Maspons es mostren fotografies de l'aclamada sèrie “Toreo de salón”, que va publicar el 1963 amb el fotògraf Julio Ubiña i textos de Camilo José Cela. I de Ramón Masats (Caldes de Montbui, 1931), també Premi Nacional de Fotografia el 2004, es presenta una selecció de fotos vintage i contemporànies molt representatives de la seva sèrie taurina. A més, la mostra col·lectiva suma fotografies inèdites que Cazalis (Ciutat de Mèxic, 1969) va fer a José Tomás quan va tornar a les arenes el 2022, també en blanc i negre. L´exposició es podrà visitar del 16 d´abril al 14 de maig.

FOTOGRAFIES DE LES EXPOSICIONS






1_ "L'actriu i cantant Marisol vestida de pilot a la base de Torrejón de Ardoz", Madrid 1967 © Arxiu Joana Biarnés | 2_ "Bette Davis", Festival de Cinema de Sant Sebastià. 1989 © Isabel Azkárate.

Joana Biarnés, per primer cop a Alemanya

El centre berlinès dedicat a la fotografia internacional f3 - Freiraum Für Fotografia acull, per primera vegada fora de les nostres fronteres, una exposició antològica de Joana Biarnés , que va ser la primera dona fotoperiodista de tot Espanya. La mostra “Disparant amb el cor - Mit dem Herzen gesehen” , que es podrà visitar fins al proper 1 de maig, proposa un recorregut per la carrera professional de l'autora, des de la dècada dels 50 fins al 1985, quan va decidir abandonar la professió . La mostra compta amb 62 fotografies en blanc i negre i gelatina de plata, elegides personalment per l'autora, abans de morir, per glossar-ne la trajectòria.

D'altra banda, ja a Catalunya, l'Espai de Cultura Contemporània Les Bernardes (Salt, Girona) exposa Dives i còmplices. Retrats de la Transició” (Dives i còmplices. Retrats de la Transició), una selecció de 19 retrats inèdits de dones populars i influents durant els anys de la Transició, com Rocío Jurado , Sara Montiel , Lola Flores , Marisol i Massiel , entre altres , de les quals Biarnés es va guanyar la confiança. La mostra, que difon fotografies inèdites, ha estat comissariada per la Fundació Photographic i es podrà visitar fins a finals de maig.

A més, el proper 27 d'abril la Fundació Caja Sol presentarà a Sevilla, i per primer cop a Andalusia, l'exposició retrospectiva “Joana Biarnés. A Contracorrent”, comissariada per Chema Conesa, en col·laboració amb La Fábrica.

La Fundació Photographic va ser escollida per Joana Biarnés per assessorar-la en la cura i difusió del seu llegat fotogràfic, cinc anys abans de morir. El 2021, el seu vidu, Jean Michel Bamberger, va atorgar en donació aquest arxiu a la Fundació , que va heretar així també la custòdia dels seus drets d'explotació. Photographic continua treballant intensament per a la difusió i reconeixement d'aquest important llegat històric.
Isabel Azkárate, també a Girona, i Ferran Freixa a BenidormPhotographic també representa la fotògrafa Isabel Azkárate , la primera dona fotoperiodista d'Euskadi, encara en actiu. Ella ha documentat temes socials i polítics com el conflicte basc al més cru dels anys 80 o diversos atemptats del grup terrorista Sendero Luminoso al Perú, a més d'haver estat testimoni d'excepció de la vida cultural i social basca, així com fotògrafa oficial del Festival de Cinema de Sant Sebastià durant més de 10 anys. Fins al proper 27 de maig, al mateix centre cultural gironí Les Bernardes , que acull una de les actuals exposicions de Joana Biarnés, exhibeix simultàniament “La incansable Bette Davies” , una exposició d'Azkárate, comissariada per Robert Fàbregas, que rememora l' últim acte públic, dies abans de morir, de la reconeguda actriu del Hollywood clàssic , quan el 1989 va acudir a recollir el Premi Donostia del Festival de Cinema de Sant Sebastià.

El fotògraf Ferran Freixa , mort el juny del 2021, és un altre autor del qual Photographic ha assumit recentment la gestió del seu patrimoni fotogràfic al costat dels seus hereus. La seva família i amics, en col·laboració amb la Fundació Photographic, han volgut revisitar i homenatjar la seva trajectòria amb l'exposició “Ferran Freixa. La llum present” , que es podrà visitar a partir del 22 d'abril al Museu Boca del Calvari de Benidorm . Aquesta primera mostra pòstuma de l'autor oferirà una visió retrospectiva de la seva obra com a destacat referent del documentalisme subjectiu, que va explorar la bellesa i poètica de la llum en totes les seves sèries fotogràfiques, ja fossin arquitectòniques, paisatgístiques o sobre objectes quotidians. L'exposició està comissariada per les filles Marina Freixa i Mar Sorribas, i organitzada per l'Ajuntament de Benidorm, al costat de la Fundació Photographic.

Les exposicions dels arxius fotogràfics:

- "Toros i toreros". Leopoldo Pomés, Oriol Maspons, Ramon Masats i Carlos Cazalis
Anne Clergue Galerie (Arlés, França). Del 16 d'abril al 14 de maig del 2022.

- “Disparant amb el cor - Mit dem Herzen gesehen”. Joana Biarnés f3 - Freiraum Für Fotografia (Berlín). Fins a l'1 de maig del 2022.

- "Dives i còmplices. Retrats de la Transició". Joana Biarnés. Espai de Cultura Contemporània Les Bernades (Girona) Fins a finals de maig del 2022.

- "Joana Biarnés. A Contracorrent". Joana Biarnés. Fundació Caixa Sol (Sevilla) A partir del 27 d'abril del 2022.

- "La incansable Bette Davies". Isabel Azkárate. Espai de Cultura Contemporània Les Bernades (Girona). Fins al 27 de maig del 2022.

- "Ferran Freixa. La llum present". Ferran Freixa. Museu Boca de Calvari (Benidorm). A partir del 22 d'abril del 2022.

.


Entrades populars