Exposició: Picasso Projecte Blau | Museu Picasso | Barcelona | 6 abr - 4 set. 2022


El Museu Picasso de Barcelona presenta, del 6 d’abril al 4 de setembre del 2022, l’exposició Picasso Projecte Blau, una proposta inèdita sobre els estudis tècnics de les principals obres de la col·lecció permanent del període blau de l’artista, un període determinant de l’obra del pintor i que està molt ben representat a les col·leccions del Museu. En paraules del director, Emmanuel Guigon, “la mostra es presenta com a necessària alhora que fascinant. La divulgació i la investigació científiques són tasques indiscutibles del Museu que han possibilitat fer han fet emergir unes teles sota la pintura formidables”.

La mostra, com explica la comissària Reyes Jiménez, responsable del Departament de Conservació Preventiva i Restauració, “examina diversos aspectes de les obres, des del procés creatiu, els materials constitutius i la distribució de les capes de color, fins a la contextualització i la interrelació amb obres del mateix període o de períodes anteriors, en el cas de les teles reutilitzades”.

A Picasso Projecte Blau destaquen les anàlisis dels materials, les tècniques d’imatge i la fotografia digital en alta resolució, així com altres eines d’exploració, que han permès resseguir l’empremta creativa de l’artista i desxifrar la informació oculta en quatre pintures del període 1901-1904.

La proposta presenta els treballs de recerca desenvolupats en diferents marcs de col·laboració amb institucions museístiques com el Departament Científic de la National Gallery of Art de Washington —que ha analitzat les pintures Natura Morta i Jaume Sabartés amb pinçanàs, totes dues del 1901—, el projecte de recerca de l’Istituto di Fisica Applicata Nello Carrara de Florència (IFAC-CNR), que s’ha centrat en l’estudi de La copa blava (c. 1903), i amb la Universitat de Barcelona (UB), que s’ha encarregat dels primers estudis de l’oli Terrats de Barcelona (1903). Destaca el fet que el descobriment d’una composició subjacent sota aquesta obra va permetre vincular-la amb una peça clau de l’època blava, La vida (1903) i, alhora, es va convertir en un incentiu perquè el Museu iniciés l’estudi tècnic sistematitzat de les pintures de la col·lecció.

El projecte, que s’acompanya d’una publicació exhaustiva en els estudis tècnics, es desenvolupa a partir de la documentació produïda al llarg de gairebé dues dècades d’activitat investigadora posant a l’abast del públic tot aquest material a través dels nous suports que ofereix la tecnologia existent i situa el Museu Picasso de Barcelona com a referent internacional en el coneixement de períodes clau en la producció picassiana.

El cec de 1903

L’exposició incorpora el dibuix d’època blava El cec (1903), comprat recentment per l’Ajuntament de Barcelona gràcies al dret de tempteig sobre l’exportació exercit per la Generalitat de Catalunya, a la subhasta pública celebrada el passat 7 d’octubre del 2021 i dipositat al Museu.

Cal vincular aquest dibuix fet a Barcelona a la sèrie d’obres que Picasso va fer durant la segona meitat del 1903, en plena època blava, protagonitzades per la figura d’un cec, entre les quals trobem L’àpat del cec, del Metropolitan Museum of Art de Nova York, o El cec, del Fogg Art Museum de la Universitat de Harvard. És una peça que indiscutiblement complementa el discurs d’obres d’aquest moment crucial de l’etapa de joventut de l’artista.


Exposició El jove Picasso. Estudis tècnics. Obres de la col·lecció del Museu Picasso, Barcelona

Amb motiu de l’exposició Picasso Projecte Blau, el Museo Picasso – Colección Eugenio Arias de Buitrago del Lozoya (Madrid), presenta un projecte d’organització conjunta del Museu amb la Comunidad de Madrid; un recorregut pel procés creatiu de dues de les obres de joventut més assenyalades de l'artista, Primera Comunió i Ciència i Caritat. L’exposició inclou esbossos, apunts i estudis tècnics de les dues obres, que revelen la manera de treballar de Picasso i ens introdueix a l'estudi tècnic de l'obra de l'artista malagueny.


Museu Picasso de Barcelona
c/ Montcada, 15-23
Barcelona, Catalunya

Entrades populars