Presentació del llibre "Cristòfor Colom i l'Amèrica catalana" | Jordi Bilbeny | Centre d’Amics de Reus | 5 maig


Divendres 5 de maig del 2022, a dos quarts de 8 del vespre, al Centre d'Amics de Reus, tindrà lloc la presentació de l'historiador i filòleg Jordi Bilbeny del seu darrer llibre titulat Cristòfor Colom i l'Amèrica catalana (Librooks).

A l'acte hi intervindran Joan Maria Malllafrè, Biel Ferrer i el mateix Jordi Bilbeny. 
Entrada gratuïta.

El llibre presentat inclou una selecció d’assaigs ja publicats de Jordi Bilbeny, que ara, amb una nova visió de conjunt, esdevenen un relat únic i revelador sobre la intervenció dels estats catalans en la descoberta i conquesta del Nou Món en un període que abraça de l’any 1475 fins al 1516.

Un recorregut exhaustiu i documentat per temes cabdals del passat que ens parlen de la identitat i la llengua de Cristòfor Colom i la seva tripulació; la participació catalana en els preparatius de les primeres expedicions colombines i posterior formació del govern de les Índies; la moneda utilitzada per sufragar totes les despeses; la importància del Consolat de Mar, la Llotja i la Casa de Contractació de Barcelona; els virreis catalans i els virregnats americans; i el testament dels Reis Catòlics. Una obra que també ens endinsa en el fascinant món de la ciència nàutica i el rellevant paper dels cosmògrafs catalans.

En aquesta cerca incansable per desvelar la veritat que s’amaga més enllà del discurs oficial, l’autor proposa una vegada «repensar els fets. Tornar a les fonts. Comparar els relats primitius i posar-hi nova llum, coherència i sentit. Com si l’estudi, el dubte metòdic, el sentit crític i la contrastació de dades no s’haguessin extingit ni llançat a la foguera de totes les vanitats».

Jordi Bilbeny (Arenys de Mar, 1961) és llicenciat en Filologia catalana per la Universitat Autònoma de Barcelona i té un doctorat en Història Moderna a la Universitat de Barcelona suspès per raons de contingut. És un dels pares ideològics de la primera consulta independentista d’Arenys de Munt, un dels fundadors de l’Institut Nova Història i autor polifacètic de nombrosos llibres i articles sobre la censura de la història i la catalanitat de la descoberta d’Amèrica, així com de llibres de poesia i assajos de temàtica diversa. 

Ha publicat amb Librooks la Brevíssima relació de la destrucció de la història (reedició, 2014), La sardana i la religió de les bruixes (2015), La data de naixement d’En Colom (2017), Inquisició i decadència (2018), Cristòfor Colom, príncep de Catalunya (reedició, 2019) i Carles I sense censura (2020). Des de fa més de trenta anys, exerceix una incansable tasca de conferenciant i divulgador que l’ha portat a plantejar les seves tesis per tot Catalunya.

Centre d’Amics de Reus
Raval Robuster, 36
43204 Reus, Catalunya
Tel.: 977 754 826

Entrades populars