Conferència: Els museus en perill ! | Amics del MNAC | 12 maig


Els Amics del Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC) i la Fundació Carles Pi i Sunyer organitzen el proper 12 de maig del 2022, a la Sala de la Cúpula del Museu, una conferència per parlar sobre la salvaguarda del patrimoni i recaptar fons per ajudar a les persones refugiades d’ Ucraïna. Aquesta activitat es fa a favor de la tasca humanitària d’acollida i integració de la Creu Roja a Catalunya.

Com s’ha convertit el patrimoni cultural i artístic en un ostatge dels enemics enfrontats? Com s’utilitza aquest patrimoni com a arma de càstig o de xantatge? Com el Dret Internacional Humanitari protegeix els béns culturals en un conflicte armat? Els historiadors Mireia Capdevila i Francesc Vilanova, i l’experta en drets humans i cooperació internacional de la Creu Roja a Catalunya, Alexandra Gabarró, intentaran donar resposta a aquestes preguntes i ens acompanyaran a reflexionar sobre les imatges de la guerra d’Ucraïna, que han tornat a posar sobre la taula dues cares d'una mateixa moneda, tal i com ja vam veure a la mostra El museu en perill! Salvaguarda i endreça de l’art català durant la guerra civil (1936-1939) que va organitzar el Museu Nacional: d'una banda les destruccions dels agressors i, de l'altra, la tasca de salvaguarda dels museus, les biblioteques o els centres d’art, etc.

Durant la sessió, conduïda pel museòleg i historiador de l’art Damià Amorós, tindrem ocasió d’escoltar a Victoria Tissot, una de les artistes impulsores del projecte VESNA (Primavera), que acull el Museu Nacional. Aquesta iniciativa és una finestra oberta als artistes que s’han quedat a Ucraïna, amb l’esperança de la pau.

L’activitat tindrà un cost mínim de 10 € que aniran destinats íntegrament a la Creu Roja per al projecte d’acollida i integració de persones refugiades i sol·licitants de protecció internacional que arriben a Catalunya a causa del conflicte a Ucraïna. Aquesta conferència solidaria es celebrarà el proper dia 12 de maig del 2022, a les 18.30h, a la Sala de la Cúpula del Museu Nacional d’Art de Catalunya.

Les inscripcions es poden realitzar a través de la pàgina web dels Amics (www.amicsmuseunacional.org), i també es podran fer donatius a través d’aquest formulari.

.

Comentaris

Entrades populars