Taller de cistelleria i espart, a càrrec de Mònica Guilera | Fundació Tàpies | 21 maig



Taller de cistelleria i espart, a càrrec de Mònica Guilera.

 

La secció en risc és el projecte d’investigació que Lola Lasurt (Barcelona, 1983) desenvolupa a partir de l’obra The Nature of the Beast (La naturalesa de la bèstia) de Goshka Macuga (Varsòvia, 1967). La recerca de Lasurt se centra en la secció d’arts populars i artesania del Pavelló Espanyol de l’Exposició Universal de París de l’any 1937, mentre que alhora convida diferents artesans locals a impartir una sèrie de tallers a la Fundació.

 

Cada taller està concebut per elaborar, juntament amb els participants, objectes vinculats a cadascuna de les parts que van conformar la secció d’arts populars del Pavelló: ceràmica, cistelleria i una mostra de teixits populars. En aquest taller, els participants aprendran a elaborar una peça funcional similar a una panera. Durant la realització del taller, Lasurt compartirà l’estat de la seva recerca en relació amb l’exposició d’artesania presentada al Pavelló.

 

Mònica Guilera (Barcelona, 1969) viu i treballa a Vilanova i la Geltrú, on va aprendre l’ofici seguint la tradició de la cistelleria catalana combinant el vímet i la canya com a materials essencials. Una de les seves especialitats és la tècnica que s’ha fet servir tradicionalment al litoral mediterrani per fer les nanses, un tipus d’ormeig de pesca artesanal. Tots els materials que utilitza provenen del seu entorn i de cultivadors locals, i combina materials rígids, com ara les tiges de salze, de canya i d’olivera, amb materials tous, com ara la palla de civada, l’espart, el jonc i l’escorça. Ha participat en diverses exposicions, entre les que cal destacar Rajoles i oficis (Centre d’Artesania de Catalunya, Barcelona, 2020), Natürlich Schön i TightLines (Galerie Handwerk, Munich, 2019 i 2017, respectivament), New Spirals (Höyry-galleria, Korpilahti, 2016), i Frughtkurve (Frilandsmuseet, Lolland, 2014) i fires per tota Europa.

 

Imparteix regularment cursos de l’Associació Catalana de Cistellers i Cistelleres, i ofereix tallers puntuals de cistelleria (Escola Agrària de Manresa; Museu de la Pauma, Mas de Barberans; LaFundició, Bellvitge;  Duduà, Barcelona; staatliche Berufsfachschule für Flechtwerkgestaltung, Lichtenfels; École Nationale d’Osiériculture et de Vannerie, Fayl-Billot; Akademie Flechtsommer, Dalhausen; i The Basketmakers Association, York). Juntament amb Tim Johnson, des del 2014 du a terme els projectes Ports i mans i Cortines al Centre de Desenvolupament Rural Museu de la Pauma, Mas de Barberans, fruit d’una residència col·laborativa a partir del recull i l’experimentació de la vegetació de l’entorn proper durant les quatre estacions de l’any. Guilera ha rebut premis a la Fira Internacional del Cistell de Salt (Girona, 2016), a The Basketmakers’ Association Basket of the Year Competition (The Basketmakers’ Association, 2016), i al Vè Certamen Internacional de les Fibres Vegetals (Mas de Barberans, 2012). 



Espirals, malles, nusos i les nanses de pesca de la Mediterrània
Taller de cistelleria i espart, a càrrec de Mònica Guilera.

Data: 21.05.2022 a les 10h.
Lloc: Fundació Antoni Tàpies (Carrer Aragó, 255 de Barcelona)

Durada: 3 h. 30 min.
Preu: 10 €. | Estudiants: 5 €

Taller obert qualsevol persona interessada en cistelleria. Aforament limitat.
Inscripció prèvia obligatòria: activitats@ftapies.com
Activitat en el marc del cicle Revisions de l’exposició Goshka Macuga. En moviment.



+ informació


.

Entrades populars