Simposi sobre Ramon Berenguer IV i Peronella al Museu d'Història de Catalunya | 16 i 17 nov.


Aprofitant el procés d’exhumació del sarcòfag existent a la catedral de Barcelona, les restes del qual s’atribueixen a la comtessa Almodis de la Marca, muller de Ramon Berenguer I el Vell, comte de Barcelona, s'ha concebut aquest simposi al Museu d'Història de Catalunya com un acte vinculat. I diem atribuïdes perquè existeixen raons per considerar que el sarcòfag pot contenir restes de la reina Peronella d’Aragó, muller del comte Ramon Berenguer IV. 

El govern d’Aragó ha establert un conveni amb la seu Barcelonina per procedir a l’exhumació de la tomba a fi i efecte de verificar si, efectivament, conté restes de Peronella mitjançant la comparació de mostres d’ADN del seu pare Ramir I, dit el Monjo, inhumat a San Pedro el Viejo d’Osca. En qualsevol cas, l’anàlisi de les restes del túmul és l’única via científica per comprovar a qui corresponen.

Hem cregut que aquesta és una bona ocasió per aprofundir en la unió dinàstica entre Ramon Berenguer IV i Peronella, o el què és el mateix, la casa comtal de Barcelona i la casa reial d’Aragó. Els objectius fonamentals de la trobada són estudiar les condicions jurídiques del matrimoni, les seves conseqüències en l’àmbit polític dels dos espais –els comtats catalans i el regne d’Aragó, a Navarra, sempre tan a prop, i la dimensió europea de l’esdeveniment. Sens dubte, fou un moment de gran projecció exterior, com demostra la incorporació dels marquesats de Tortosa i Lleida, sense deixar de banda la diplomàcia en diversos fronts: Castella, Occitània, el Sacre Imperi Romano-germànic i el Papat, entre d’altres. 

Les ponències presentades explicaran tot això i ho faran des de perspectives diferents: des de la vessant jurídico-política a la de gènere, passant per la que correspon a la representació del poder que es manifesta en l’elecció dels llocs de sepultura i la forma de les tombes dels i de les protagonistes. El simposi, en definitiva, pretén presentar un estat de la qüestió exhaustiu, així com fer noves aportacions i estimular la reflexió sobre un dels períodes més decisius de la nostra història. 

D’una història a voltes distorsionada i esbiaixada. Tot sovint, els interessos polítics han desviat la desitjable objectivitat científica que sempre hauria de regir la recerca històrica, a la vegada que projecten sobre el passat disputes del present. Aquesta manera de procedir es pot traduir en la presa de decisions difícils d’entendre, com ara la divisió del bisbat de Lleida, les conseqüències de la qual han desembocat en el trencament de la unitat territorial que va representar el matrimoni entre Ramon Berenguer IV i Peronella, un espai frontissa entre Aragó i Catalunya.

Dia: 16 i 17 de novembre del 2022.
Horari: Dimecres 16, de 9.30h a 18h i Dijous 17, de 9.30h a 12.45h.
Lloc: Auditori del Museu d'Història de Catalunya. Plaça de Pau Vila 3, Barcelona

Inscripció prèvia: hhttps://forms.gle/PbQoSwA7HsJp6vSbA


Entrades populars