El procés de redacció d’una nova Constitució per a Xile vist pels artistes | 21 gen.


"Hoja de ruta colectiva" (Full de ruta col·lectiva) és una publicació que reuneix el treball de quinze artistes que es van inspirar en el procés de redacció d’una nova Constitució per a Xile. En un format de llibre d’artista es compilen obres originals que vénen d’Austràlia, l’Iran, Ucraïna, Sèrbia, Espanya, Bolívia, Colòmbia, els Estats Units i Xile.

21.01.2023, 11h. | Gratuït | Fundació Antoni Tàpies, Barcelona (Carrer Aragó, 255)

Des del març del 2022, l’artista visual Maria Verónica San Martín i l’historiador de l’art Ignacio Szmulewicz van convocar una quinzena de creadors de diferents disciplines a reflexionar a partir de les preguntes “què vol dir viure junts?; com habitem el futur?”. Els artistes van portar a terme processos col·laboratius, van convidar especialistes, familiars, amics, coneguts i desconeguts, per prendre el pols al present des de l’enorme possibilitat d’imaginar un futur diferent.

Les temàtiques que es van abordar van ser des de la memòria política, l’activisme social, el medi ambient, els pobles originaris, els viatges, els territoris, l’autobiografia, tot en formats i tècniques múltiples, amb gràfics, il·lustracions, fotografies, entrevistes, testimonis, cartes i missatges d’àudio. El resultat és una polifonia visual.

Els artistes i col·lectius participants són: Jessica Lynne (USA), Matías Celedón (Xile), Gruia Bădescu (Romania), Martín La Roche (Xile/ND), Alina Tenser (Ucraïna/USA), A Edicions, Eloïsa Paz Prada (Bolívia) ), Col·lectiu Kurs (Sèrbia), Eliana Perez (Colòmbia/USA), Lluís Alexandre Casanovas Blanco i David Cárdenas Lorenzo (Espanya), Paula Baeza Pailamilla (Xile), Roya Amigh (Iran / USA), Estat flotant (Xile), Camila Galaz (Austràlia), Teobaldo Lagos Preller (Xile / Alemanya), Carola Josefa (Xile).

Per a la presentació a la Fundació Antoni Tàpies es farà un diàleg participatiu sobre el projecte amb l’escriptora Paulina Flores, la investigadora Nancy Garín i l’artista Pilar Quinteros.

Més informació del projecte


Biografia dels comissaris:

· María Verónica San Martín (Santiago, Xile, 1981) és artista visual, educadora i becària del Museu Whitney radicada a Nova York. La seva obra aborda la memòria i el trauma a través dels llibres d’artista, l’arxiu i la performance. Ha desenvolupat els projectes Moving Memorials, Dignitat i The Javelin Project. Actualment treballa al Center for Book Arts.

· Ignacio Szmulewicz (Puerto Varas, Xile, 1986) és historiador i comissari d’exposicions. Ha publicat llibres, assaigs i ressenyes sobre art contemporani xilè i llatinoamericà. Ha comissariat els projectes Ciutat H (Matucana 100, Santiago, 2014-2015), Chinese Whispers (U10 Gallery, Belgrade, Sèrbia) i Coma 2 (Greta Rusttt Press, 2020). Actualment viu a Santiago de Xile i exerceix com a crític d’art de la revista La Panera.




Entrades populars