Les noves descobertes en obra del Mestre de Cabestany a la galeria Artur Ramon Art

 


Tot just en sortir del confinament, l’antiquari Sergi Clavell, per atzar, va trobar en una casa una escultura petita, un cap en marbre, un fragment de peus d’un relleu i un fragment de columna amb decoració vegetal atribuides al Mestre de Cabestany. Mentre això passava, l’historiador de l’art Jaume Barrachina, un dels grans experts sobre l'obra del Mestre i col·leccionista de quatre obres del mateix, ens deixava prematurament a conseqüència d’una greu malaltia. 

Quan, a través d'en Sergi Clavell, a la galeria Artur Ramon Art de Barcelona es van assabentar que tres d’aquestes peces havien aparegut, van adonar-se que éren davant d’una troballa única i històrica. La incorporació de l’Albert Martí Palau, propietari de la única altra peça del Mestre que hi ha hagut al mercat d'art al segle XXI va acabar arrodonint el projecte d'aplegar aquestes obres de l'artista.

A l'exposició "El Mestre i l’atzar", la galeria Artur Ramon Art ha reunit a tres antiquaris catalans, que representen una nova generació professional, gràcies a les quatre peces del Mestre Cabestany, fascinats per l'obra de l'artista català del romànic, pel seu primitivisme i alhora per la seva delicadesa. 

De fet, a Catalunya només coneixem la seva obra mestra, "L’aparició de Jesús als seus deixebles en el mar" del Museu Frederic Marès, un cap de la col·lecció Oleguer Junyent a Barcelona, les peces del Museu del Castell de Peralada, juntament amb el recent llegat Barrachina, ja esmentat, i les peces a Girona. Això és tot.

Al voltant d’aquestes obres s'ha estructurat un projecte museogràfic i un catàleg científic amb els millors especialistes. Aquesta exposició, a més, vol explicitar la necessitat de l’antiquariat en la protecció i difusió del nostre patrimoni i de les tasques que realitza, a vegades complementàries a les institucionals; aspectes que no s’acostumen a destacar per aquells que, sense curiositat per conèixer-nos, encara ens veuen des dels prejudicis propis del món d’ahir, on sembla que les obres d’art no puguin vincular-se al mercat.

Exposició:

Artur Ramon Art (Carrer Bailén, 19 · Barcelona, Catalunya)
20 gener 2023 - 24 febrer 2023


Entrades populars