Exposicions del món: Grayson Perry a la galeria Victoria Miro | Londres i Venècia


La Galeria Victoria Miro presenta dues exposicions de l'artista Grayson Perry, a les seves seus a Londres i a Venècia. A Londres hi haurà una selecció d'obres tèxtils dels últims vuit anys, incloent-hi nous tapissos. L'exposició de Venècia presenta ceràmica i obres en plata i bronze, i obres en paper, que inclouen collages i un nou aiguafort.

Els tèxtils han format part, durant molt de temps, del vocabulari creatiu de Grayson Perry. Reunint una selecció de tapissos completada durant els últims vuit anys, l'exposició de Londres uneix obres antigues i noves amb la temàtica principal de la seva obra. Els tapissos de Perry adopten una forma d'art tradicionalment associada a les grans cases, que representen els mites clàssics, les escenes històriques i religioses i les batalles èpiques, i juga amb la idea d'utilitzar aquest antic art al·legòric per elevar els drames de la vida britànica contemporània. La política, el consumisme, la història i la història de l'art estan lligats al seu treball, tant en matèria com en mitjà.

Per a Morris, Gainsborough, Turner, Riley, 2021, Perry va combina imatges extretes de la història de l'art britànic, amb obra de William Morris, Thomas Gainsborough, JMW Turner i Bridget Riley. Aquestes obres no estan referenciades directament; més aviat, s'alteren o s'ajusten digitalment, els seus colors i orientació canvien amb riques tapisseries i amb textures luxises. A Battle of Britain, 2017, Perry crea una vista diferent del paisatge d'Essex que recorda la Battle of Britain, 1941, de Paul Nash, un de les pintures favorites de Perry. Ell mateix ens explica: "Un cop reconegut el poder de l'inconscient, vaig continuar amb el treball, jugant amb les associacions i teixint referències amb els conflictes actuals de la nostra societat.’

Large Expensive Abstract Painting, 2019, és un tapís que, malgrat incorporar alguns dels distintius de l'abstracció del segle XX, també és un mapa de Londres travessat per la forma serpentina familiar del Tàmesi i que conté paraules que semblen coincidir amb les forces socials, els gustos i els codis de les seves ubicacions corresponents. L'obra Very Large Very Expensive Abstract Painting, 2020, companya de l'anterior, inclou un mapa de Manhattan amanida per una abstracció estil Jackson Pollock. En escriure sobre l'obra, Perry assenyala: "Si penso en el poder cultural nord-americà, la imatge que em ve al cap és una gran pintura expressionista abstracta, un símbol de la Guerra Freda, d'una terra de llibertat segura de si mateixa". Aquest tapís està format per capes que reflecteixen part de l'arqueologia cultural i social de Manhattan. 

Les obres anteriors inclouen dos tapissos fets per A House for Essex, dissenyats per Perry en col·laboració amb FAT Arquitecture, l'any 2015, per evocar una capella de pelegrinatge que, en lloc d'estar dedicada a un patró, està consagrada a la vida d'un personatge de ficció, Julie Cope. Completat a l'estil de les pintures religioses renaixentistes, amb els personatges principals que es mostren diverses vegades en vinyetes dintre de cada imatge, els tapissos il·lustren moments clau de la vida de Cope.

Les ceràmiques que es poden veure a Venècia inclouen les olles Luxury Brands for Social Justice, 2017, i Searching for Authenticity, 2018,  i totes dues aporten l'afirmació de la identitat a través d'opcions culturals o de consum i mostren el que aquestes revelen sobre nosaltres, intencionadament o no. Decorades amb imatges d'individus radiants, feliços a la feina o a l'oci, Searching for Authenticity aborda els conceptes relliscosos del significat de vida i estil: què pot ser experimentat de manera autèntica o simplement adquirit? En escriure sobre l'obra, Perry comenta: "la narcisista cultura de l'Instagram és un tema principal. Sovint penso que quan la gent se'n va de vacances vol aparèixer a les fotografies que ha vist al fullet... Searching for Authenticity prové de la meva fascinació per la ràpida
cristal·lització dels tòpics de l'anomenada “economia de l'experiència”. La conformitat global dels que es neguen a ser etiquetats."

Un nou treball, un aiguafort a gran escala, Our Town, 2022, és un mapa inspirat en l'experiència de Perry a les xarxes socials durant el confinament, que l'artista sembla "curioses" però on detecta, sota la superfície esnob, com bullen els greuges i la decepció. Allà on vagis, pots ensopegar amb un tòpic modern o un neologisme molest. Les paraules són caixes, lligadures. 

Grayson Perry

Nascut a Chelmsford, Essex el 1960, Grayson Perry viu i treballa a Londres, Regne Unit. Ha presentat importants exposicions individuals a institucions com Bonnefantenmuseum, Maastricht, Països Baixos (2022); Galeria d'art de Manchester, Regne Unit (2021), The Holburne Museum, Bath, Regne Unit (2020–2021), La Monnaie, Paris, França (2018–2019); Kiasma, Helsinki, Finlandia (2018); The Serpentine Galleries, Londres, UK (2017); Arnolfini, Bristol, Regne Unit (2017); ARoS Kunstmuseum, Aarhus, Dinamarca (2016); Bonnefantenmuseum, Maastricht (2016) i el Museum of Contemporary Art, Sydney, Australia (2015–2016). 

[Imatge: Grayson Perry. Morris, Gainsborough, Turner, Riley, 2021. Tapís 274 x 360 cm 107 7/8 x 141 3/4 polzades © Cortesia de Grayson Perry, Paragon | Contemporary Editions Ltd i Victoria Miro].


Grayson Perry
Galeria Victoria Miro

Londres: Fins el 25 de març del 2023
Venecia: Fins el 2 d'april del 2023


+ informació

Entrades populars