Exposició col·lectiva: "Vida i Color" | Ajuntament de València i Fundació Xirivella Soriano | Fins 5 nov.


Vida i Color és l'exposició que organitzen la regidoria d'Acció Cultural, Patrimoni i Recursos Culturals, de l'Ajuntament de València, i la Fundació Xirivella Soriano, que es pot visitar del 16 de setembre al 5 de novembre del 2023, al Museu de la Ciutat de València. El títol de la mostra és el mateix que l'editorial “Álbumes Españoles S.A.” de Barcelona va triar l'any 1965 per posar en circulació un àlbum de cromos que pretenia ser un color calidoscopi, on el nen, el jove i l'adolescent, en col·leccionar-lo, veiessin desfilar i aprenguessin aquesta varietat de coses multiformes i belles que fa la Natura .

Molts dels que aleshores érem nens vam iniciar aquesta col·lecció acudint al bescanvi com a mètode més eficaç per completar l'àlbum. D'aquesta col·lecció ja se'n deduïa que el planeta que habitem és de colors i aquests en el nostre trànsit vital són permanent companyia. També els nostres records es tenyeixen de color quan la nostra memòria activa l'obertura del nostre particular bagul dels records que arxivats són incolors. Aquest trasllat intel·lectual i alhora emocional del passat al moment present aclareix els seus contorns i els dota de color, potser d'un color que mai no van tenir.

Tots tenim un diari cromàtic basat en fugaces impressions, emocions profundes, records i experiències viscudes. La nostra memòria fa brillar, pinta el passat viscut, el trasllada al present i ens permet la seva pràctica utilització per preveure el futur. El color és eix vertebrador de nombrosos camps d'observació: el vocabulari i les expressions idiomàtiques, la moda i la vestimenta, els objectes i les accions de la vida quotidiana, els emblemes i les banderes, l'esport, la literatura, la pintura, els museus i la creació artística.

Al llarg del nostre diàleg permanent amb l'espai i el temps, durant la nostra vida, el color apareix i desapareix. Aquesta dialèctica d'aparicions i desaparicions ens permet prendre consciència d'un fenomen propi de la naturalesa humana i simultàniament constatem que la informació i el coneixement emmagatzemats a la nostra memòria durant el nostre trànsit vital no són probablement certs, o són parcials.

Per això gràcies al nostre permanent viatge amb el color puguem despertar altres mecanismes d'aprehensió sensible més subtils i complexos que els que ens tracten d'imposar l'encorsetament cultural i la informació massiva de la nostra societat contemporània.

En temps en què cal un major grau de sensibilitat humana, la sensibilitat cromàtica ens ajudarà a entendre que la vida no és com els altres la pinten, és com cadascú de nosaltres la pinta. Sempre serà la nostra actitud el millor pinzell, capaç d'oferir-nos les tonalitats vitals quan més ho necessitem.

En un escenari heterogeni com és l'art contemporani espanyol ens situem davant d'una pintura polièdrica on cada artista que conforma aquesta exposició, a partir d'aquí, es planteja la pintura com una disciplina creativa per al pensament i la contemplació. Els artistes presents, a través del color, mostren les vivències més personals i ens proposen una reflexió sobre la vida a través de l'explosió del color.

Aquesta vegada, s'ha intentat convertir la sala temporal del Museu de la Ciutat de València en un Museu de color i vida. Tot és color.

Una col·lectiva que reuneix uns 50 artistes que ompliran de color les parets del Museu de la Ciutat de València: Equipo 57, Manuel Quejido, Nico Munuera, Bonifacio Alfonso, Esteban Vicente, Cristina Alabau, José María Yturralde, Encarna Sepúlveda, Jordi Teixidor, José Guerrero, José Saborit, Juan Olivares, Patricia Bonet, Ferran Gisbert, Alfonso Fraile, Manuel Rey Fueyo, Joaquín Michavila, José Manuel Viola, Monjalés, Martin Noguerol, José Hernández Pijuan, Albert Ràfols Casamada, Fernando Zóbel, Elena Asins, Manuel Hernández Mompó, Luis Gordillo, Fernando Lorite, Assad Kassad, Salvador Victoria, Andrés Cillero, Gerardo Rueda, Rafael Canogar, Gustavo Torner, Ignacio Yraola, Luis Feito, Luis Muro, Juan Carlos Lázaro, Manuel Mampaso, Eduard Arbós, Miguel Ángel Moset, Jordi Pallarés, Romá Vallés i Antonio Murado.

Exposició col·lectiva: Vida i color
Del 16 de setembre al 5 de novembre del 2023
Sala d’exposicions temporals del Museu de la Ciutat

Organitza: Regidoria de Cultura i Patrimoni de l’Ajuntament de València i Fundació Chirivella Soriano C.V.

Entrades populars