El nou Espai Gaudí de La Pedrera











L'Espai Gaudí de La Pedrera, situat en les golfes de la emblemàtic edifici d'Antoni Gaudí, ha renovat el seu contingut i discurs per convertir-se en un modern centre d'interpretació de l'arquitecte català. Creat fa una dècada, hi han desfilat vuit milions de visitants. L'Espai Gaudí ha modernitzat el seu aspecte per explicar "de manera condensada l'essència de Gaudí", segons ha explicat avui el comissari de l'exposició, Daniel Giralt-Miracle, en un any que també es compleix el centenari de la Pedrera.

La renovació de l'Espai ha incorporat nous apartats al discurs i utilitza les noves tecnologies, a més de mantenir la idea d'oferir un centre d'interpretació sobre la vida i obra de l'arquitecte, a l'estil del que hi ha sobre Gropius a Berlín i Le Corbusier a París. L'Espai Gaudí ocupa dos dels llocs amb més caràcter de l'arquitectura gaudiniana: les golfes i el terrat de la Pedrera. La renovació de l'espai, que no ha implicat cap interpretació arquitectònica, pretén potenciar al màxim els elements característics de l'obra de Gaudí i fer més còmoda la visita al públic.

El comissari de l'exposició, Daniel Giralt-Miracle, ha assegurat que s'ha respectat de manera "sagrada" el "contingut" de l'exposició i s'ha pretès fer una "teoria en el sentit grec estricte, mirar, observar i analitzar" l'obra gaudiniana. Giralt-Miracle ha assegurat que en el nou discurs, dividit en 10 parts, la Pedrera pren un protagonisme que en la disposició anterior no tenia i s'han augmentat el nombre de maquetes de les construccions de l'arquitecte català.

Així mateix, i gràcies al desenvolupament de les noves tecnologies, el nou Espai Gaudí disposa d'imatges tridimensionals, 'passejos' en vídeo per les obres de l'arquitecte, noves maquetes -la Pedrera i l'estereofunicular de l'església de la Colònia Güell- noves filmacions i panoràmiques realitzades des d'un helicòpter. Com ha resumit el comissari, "diu més coses, millor les esmentades i més sintetitzades" que l'anterior Espai. El nou Espai es divideix en 10 parts que permeten un millor acostament a la vida i obra de l'arquitecte, entre les quals destaquen els nous àmbits dedicats a la geometria, amb una exhaustiva descripció de l'arc catenari típic de Gaudí, o al disseny, que remarca els aspectes ergonòmics dels seus mobles. Per a Giralt-Miracle, Gaudí ha estat "el pare del disseny industrial català".

Entrades populars