Simposi Internacional sobre Rusiñol

L'Auditori de l'Edifici Miramar de Sitges, al Garraf, acollirà del 26 al 28 de gener del 2007 el primer Simposi Internacional sobre la figura de l'artista modernista Santiago Rusiñol que reunirà una quinzena d'experts nacionals i internacionals dins dels actes de l'Any Rusiñol.

El simposi, organitzat per la Sociedad Estatal de Conmemoraciones Culturales (SECC) del Ministeri de Cultura, pretén ser "un escàner" de l'intel·lectual català que plasmi tota la seva "dimensió global i universal", segons ha assegurat avui el director de les jornades, el crític d'art Daniel Giralt-Miracle.

En les jornades per analitzar aquest "personatge imprescindible de la cultura i el pensament catalans" participaran, entre altres, el catedràtic Joaquim Molas, la professora de Literatura Catalana Margarida Casacuberta, el director del Museu de Montserrat, Josep de C. Laplana, l'exdirector del Reina Sofía Juan Manuel Bonet, i els escriptors Baltasar Porcel i Gus van Hensbergen.

Giralt-Miracle ha assenyalat que amb aquest simposi es vol definir el "retrat-robot" de Rusiñol, al qual el crític d'art ha qualificat com el reflex d'un dels 'homenots' de Josep Pla que "viu la cultura amb passió i no com una rutina". Per al crític, Rusiñol encarna el mite de l'artista modern perquè era "pintor, escriptor, dramaturg, periodista, teòric de l'art, promotor d'iniciatives culturals, col·leccionista, tertulià i motor del modernisme".

La directora de projectes del SECC, Carlota Álvarez Basso, ha assenyalat que Rusiñol és "l'artista global i polifacètic" que ha sabut integrar-se a totes les ciutats on va viure, des de Barcelona a Sitges, passant per Aranjuez i Manlleu.

En aquest simposi es repassarà la relació de Santiago Rusiñol amb la literatura, la burgesia, la premsa, la crítica d'art -"no sempre li va ser favorable"-, el paisatgisme, els seus llaços amb Juan Ramón Jiménez, la vinculació amb Sitges i la seva connexió amb Mallorca i França.

El regidor de Turisme i Promoció Cultural de Sitges, Gabriel Serrano, ha assegurat que el simposi significa un dels moments àlgids de l'Any Rusiñol, que es va iniciar el mes de juny passat i que ha servit, segons l'edil, per "posar en valor un altre cop" a Rusiñol.

Serrà ha assegurat que l'exposició 'Rusiñol i la pintura europea' va rebre més de 10.000 visitants a Sitges i que 'Rusiñol desconegut', més centrada en documentació inèdita i dibuixos, s'inaugurarà la setmana que ve a Aranjuez.

Entrades populars