Homenatge a Anna Maria, germana de Dalí


Imatge del retrat inèdit d'Anna Maria, la germana de Salvador Dalí

El Teatre-Museu Dalí de Figueres acull aquest estiu i fins el mes d'octubre una exposició d'onze quadres, cinc dels quals d'una col·lecció privada i un d'inèdit, en homenatge a Anna Maria, la germana de Salvador Dalí. Es tracta d'obres de joventut de l'artista, una època en què el paisatge i la seva família eren temes habituals, i especialment la figura de la seva germana Anna Maria, qui va fer de model habitual de l'artista en els anys abans de l'arribada de Gala. Precisament, el quadre inèdit que ara s'exposa, pintat el 1920, hi apareix la seva germana fent de musa i va ser pintat quan Dalí només tenia 16 anys.

Quan Dalí no coneixia Gala, la seva germana Anna Maria li feia de musa. La prova són els cinc quadres que ara mostrarà durant un temps al Museu Dalí de Figueres. Entre ells, un que no s'ha mostrat al públic fins ara. Salvador Dalí va pintar-lo l'any 1920, quan el geni empordanès tenia tan sols 16 anys i mostra una figura femenina que porta un bol amb fruites a la mà. Era un moment en què el paisatge i la família eren temes recurrents de les seves obres i en què també estava immers en un procés de recerca d'un llenguatge personal.

"Retrat de la germana de l'artista", que així s'anomena el quadre, juntament amb dos olis i dos dibuixos més es poden veure al Museu Dalí de Figueres fins a finals d'octubre i procedeixen d'una col·lecció privada. "La Fundació devia un homenatge a la germana de Dalí", ha assegurat Montse Auger, directora del Centre d'Estudis Dalinians, que ha explicat que l'origen d'aquesta exposició es va gestar mentre es treballava en el catàleg d'obres de l'artista. "Estem treballant en el període de 1939-1951, però també vam investigar obres anteriors, dels anys vint, i així vam tenir accés a col·leccions privades en què vam descobrir diferents obres de l'artista on representava la seva germana", ha recordat Auger. Els col·leccionistes privats han cedit cinc obres per a l'exposició, i la resta de la mostra es complementa amb sis obres de la Fundació Gala-Salvador Dalí.

Entrades populars