La pintura de la marroquina Monia Touiss


Monia Touiss 'Sense títol', 2005


Art Neutre? i el Centre Cultural Olokuti del barri de Gràcia de Barcelona presenten ara una exposició de pintura de la marroquina Monia Touiss establerta a Barcelona des de 1993 per seguir el seu camí de cromatsime abstracte amb pistes figuratives.

La pintora marroquina Monia Touiss mostra la seva pintura recent al Centre Cultural Olokuti del carrer d'Astúries 36-38 de Barcelona. I és també a Barcelona on resideix la Monia des de l'any 1993, tot i que efectivament va néixer a la ciutat marroquina de Tetuan l'any 1971, i la podem considerar encara com un dels grans valors de la pintura marroquina contemporània, malgrat les seves vivències barcelonines. Monia Touiss va començar la seva formació artística amb pintors de prestigi reconegut a l'Escola de Belles Arts de las seva ciutat natal i la va acabar a la Facultat de Belles Arts de Barcelona en l'especialitat de pintura. 

A banda dels seus fonaments tècnics, la pintura de Monia Touiss surt de les seves pròpies vivències emotives per estimular directament les nostres emocions com a espectadors d'un univers pictòric d'abstracció formal que amaga certes formes identificables, com portes i escales, que ens suggereixen possibles itineraris, físics i mentals, per anar descobrint tots els misteris de la seva pintura i potser també els veritables motors de la seva sensibilitat. Monia Touiss no es planteja prèviament la raó final de l'obra, sinó que parteix d'una pinzellada de color sorgida de l'inconscient per anar descobrint el final del procés mentre treballa. Descobreix aquest final a l'exposició de Monia Touiss a Olokuti fins al 15 d'agost.

Comentaris

 1. Un poème pour l'artiste maocaine
  Moni Tuiss.

  *Ecrire un poème

  Je sens que je rajeunis
  je suis né une deuxième fois
  obsédé par la mort
  J’avais oublié
  de célébrer la vie et la beauté

  J’écris dans un pays
  dont la langue a été mutilée

  où l’on vit en deçà de la vie

  je m’attache à décrire
  la forme d’un nuage
  ou d’un cyprès
  la fleur d’un amandier  Ecrire un poème
  c’est rendre les choses obscures
  pour qu’elles donnent de la lumière

  et je m’accroche à l’espoir fou
  que la vie
  l’histoire,
  la justice
  ont encore un sens...

  J’ai choisi d’être malade de poésie
  Une poésie fragile

  Il suffit d’un rayon de soleil
  Pour qu’elle renaisse


  Oui, j’écris en état de joie
  Où en état de mélancolie

  Pas pour survivre
  simplement pour vivre

  Comme un poète
  qui recommencerait de zéro .
  © Mohamed El jerroudi

  ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars